Wanneer heb je een oldtimer en dus oldtimerverzekering nodig?

Voor de meeste mensen is een oldtimer vooral een hobby, passie of slimme belegging. Over de vraag wannéér je een auto de titel oldtimer mag geven bestaat desondanks nog veel onduidelijkheid, zeker omdat de afgelopen jaren de regels voor autobezitters meerdere keren zijn gewijzigd door de Nederlandse overheid. Wij geven je graag duidelijkheid.

OldtimerverzekeringNiet alleen voor je motorrijtuigenbelasting is het belangrijk om te weten of je auto een oldtimer is, maar het beantwoordt ook de vraag of je in aanmerking komt voor een oldtimerverzekering. Dit kan je per maand flink wat premie schelen.

Oldtimer criteria Nederland

De leeftijd van je auto is veruit het belangrijkste criteria waarop wordt bepaald of het een oldtimer is.

Over de afgelopen jaren heeft de overheid deze criteria steeds verder aangescherpt. Tot 31 december 2013 sprak men van een oldtimer wanneer de auto minimaal 25 jaar oud was. Sinds 1 januari 2014 is deze grens verhoogd naar 40 jaar of ouder.

Van alle landen om ons heen hanteert Nederland momenteel de hoogste leeftijd die een auto moet hebben om zich oldtimer te mogen noemen. Zo is een auto in België al vanaf 25 jaar een oldtimer en in Duitsland vanaf 30 jaar.

Motorrijtuigenbelasting oldtimer

Naarmate je auto ouder wordt past de motorijtuigenbelasting (mrb) zich daarop aan en betaal je voor een oldtimer van 40 jaar of ouder zelfs helemaal geen wegenbelasting.

Leeftijd oldtimer Benzine Diesel & LPG
Vanaf 1988 Vol tarief Vol tarief
Bouwjaar 1976 tot 1988

Kwarttarief

Vol tarief
40 jaar en ouder

Geen wegenbelasting

Geen wegenbelasting

Wil je weten hoeveel belasting je precies moet betalen voor jouw auto? Op de website van de Belastingdienst staat een handige rekentool.

APK Keuring oldtimer

De Algemene Periodieke Keuring oftewel APK is verplicht en moet normaal gesproken ieder jaar opnieuw worden uitgevoerd.

Voor oldtimers vanaf 40 jaar hoeft de APK keuring maar eens in de 2 jaar te gebeuren. Voor oldtimers die vóór 1960 in gebruik zijn genomen is de APK helemaal niet meer verplicht.

Oldtimerverzekering

In tegenstelling tot een reguliere autoverzekering houdt een oldtimerverzekering rekening met tal van zaken waar je als oldtimereigenaar mee te maken kunt krijgen.

Zo wordt de premie berekend op basis van de taxatiewaarde van je oldtimer. Ook het gebruik van uw auto wordt daarin meegenomen. Oldtimers worden voornamelijk voor recreatieve doeleinden gebruikt en hebben daarom minder kilometers op de teller. Hierdoor betaal je vaak minder premie. De meeste verzekeraars eisen mede daarom dat oldtimereigenaren daarnaast ook een reguliere auto voor dagelijks gebruik op hun naam hebben staan.

De polisvoorwaarden en premies voor je oldtimerverzekering kunnen per verzekeraar flink verschillen.

Tu