Beveiliging

Aan welke beveiligingseisen dient mijn oldtimer te voldoen?

De beveiligingseisen verschillen per verzekeraar, dit omdat lang niet iedere oldtimer gewild is voor diefstal. Wel zijn er veel verzekeraars die graag zien dat uw oldtimer staat gestald als u deze niet gebruikt. Denk hierbij aan een garage aan huis, loods of garagebox. Heeft u een oldtimer Porsche van meer dan € 50.000,- dan raden wij u aan om uw Porsche te laten voorzien van een Lojack-systeem. Los van het feit of een verzekeraar eisen stelt aan de beveiliging hebben wij zeven tips die het dieven moeilijker maken.

Welke soorten ART-beveiligingssystemen zijn er?

Bij beveiligingssloten voor oldtimer motoren wordt vaak het ART-keurmerk gebruikt. het ART-kenmerk heeft verschillende beveiligingsniveaus. Deze beveiligingsniveaus worden aangeduid met sterren. Dit systeem werkt simpel: een slot met meer sterren heeft een betere beveiligingswaarde. Het slot met het hoogste aantal sterren is dus van de zwaarste ART-klasse. Wanneer u een slot aanschaft is het dus aan te raden om te kijken naar het ART-keurmerk en de gegeven ART-klasse. Meer informatie over het ART-keurmerk kunt u vinden op www.stichtingart.nl.

Welke soorten SCM-beveiligingssystemen zijn er?

Beveiligingssystemen voor auto’s worden soms SCM gecertificeerd.

  • Klasse 1: Startonderbreker. Een elektrisch systeem met ten minste een dubbele automatisch inschakelende blokkering. Deze tweevoudige blokkering bevat in ieder geval een onderbreking van de startmotor en een extra blokkering, meestal op de brandstofvoorziening.
  • Klasse 2: Alarmsysteem. Een automatisch inschakelende dubbele blokkering (hetzelfde als klasse 1), inbraakdetectie en alarmering.
  • Klasse 3: Alarmsysteem. Behalve de beveiliging van het klasse 2 alarm heeft deze een aanvullend sabotagesignalering en een hellingdetectie.
  • Klasse 4/5: Voertuigvolgsysteem / track en trace. Dit is een combinatie van een klasse 1,2 of 3 systeem en een voertuigvolgsysteem.

Voor meer informatie over het SCM keurmerk kunt u kijken op www.kiwascm.nl.