Wanneer heeft u een oldtimer en dus oldtimerverzekering nodig?

Voor de meeste mensen is een oldtimer vooral een hobby, passie of slimme belegging. Over de vraag wannéér u een auto de titel oldtimer mag geven bestaat desondanks nog veel onduidelijkheid, zeker omdat de afgelopen jaren de regels voor autobezitters meerdere keren zijn gewijzigd door de Nederlandse overheid. Wij geven u graag duidelijkheid.

Niet alleen voor de motorrijtuigenbelasting is het belangrijk om te weten of uw auto een oldtimer is, maar het beantwoordt ook de vraag of u in aanmerking komt voor een oldtimerverzekering. Dit kunt u per maand flink wat premie schelen.

Oldtimer criteria Nederland

De leeftijd van uw auto is veruit het belangrijkste criteria waarop wordt bepaald of het een oldtimer is.

Over de afgelopen jaren heeft de overheid deze criteria steeds verder aangescherpt. Tot 31 december 2013 sprak men van een oldtimer wanneer de auto minimaal 25 jaar oud was. Sinds 1 januari 2014 is deze grens verhoogd naar 40 jaar of ouder.

Van alle landen om ons heen hanteert Nederland momenteel de hoogste leeftijd die een auto moet hebben om zich oldtimer te mogen noemen. Zo is een auto in België al vanaf 25 jaar een oldtimer en in Duitsland vanaf 30 jaar.

Kom ik in aanmerking?
Oldtimer criteria Nederland
Oldtimer criteria Nederland

Motorrijtuigenbelasting oldtimer

Naarmate uw auto ouder wordt past de motorijtuigenbelasting (mrb) zich daarop aan en betaalt u voor een oldtimer van 40 jaar of ouder zelfs helemaal geen wegenbelasting.

Leeftijd oldtimer
Benzine
 Diesel & LPG
Vanaf 1988 Vol tarief  Vol tarief
Bouwjaar 1976 tot 1988 Kwarttarief  Vol tarief
40 jaar en ouder Geen wegenbelasting  Geen wegenbelasting

 

Wilt u weten hoeveel belasting u precies moet betalen voor uw auto? Op de website van de Belastingdienst staat een handige rekentool.

APK Keuring oldtimer

De Algemene Periodieke Keuring oftewel APK is verplicht en moet normaal gesproken ieder jaar opnieuw worden uitgevoerd.

Sinds 1 januari 2021 genieten alle oldtimers van 50 jaar en ouder van een volledige APK-vrijstelling.

Dus wat zijn de APK-regels voor uw oldtimer? Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt.

Leeftijd van uw klassiekerAPK-regels
25 tot 30 jaarVerplicht jaarlijkse APK
30 tot 50 jaarVerplicht tweejaarlijkse APK
50 jaar en ouderVolledige APK-vrijstelling

 

Oldtimerverzekering

In tegenstelling tot een reguliere autoverzekering houdt een oldtimerverzekering rekening met tal van zaken waar u als oldtimereigenaar mee te maken kunt krijgen.

Zo wordt de premie berekend op basis van de taxatiewaarde van uw oldtimer. Ook het gebruik van uw auto wordt daarin meegenomen. Oldtimers worden voornamelijk voor recreatieve doeleinden gebruikt en hebben daarom minder kilometers op de teller. Hierdoor betaalt u vaak minder premie. De meeste verzekeraars eisen mede daarom dat oldtimereigenaren daarnaast ook een reguliere auto voor dagelijks gebruik op hun naam hebben staan.

De polisvoorwaarden en premies voor uw oldtimerverzekering kunnen per verzekeraar flink verschillen. 

Bereken uw premie