Taxatiewaarde

Het verzekeren van een oldtimer gebeurt bij een WA Beperkt Casco of WA Volledig Casco altijd op basis van taxatiewaarde. Hierbij komt een taxateur bij u langs die de waarde van uw auto of motor vaststelt door middel van een taxatierapport.  Vervolgens is het taxatierapport (afhankelijk per verzekeraar) twee of drie jaar geldig en wordt deze uitgekeerd bij totaalverlies. Zo heeft u achteraf nooit een discussie met uw verzekeraar over de juiste waarde van uw oldtimer.

Taxatiewaarde auto bepalen

Om de taxatiewaarde te bepalen van een oldtimer wordt er altijd een taxatierapport verlangd. Bij oldtimers gaat het tenslotte veelal om bijzondere voertuigen, waarbij maatwerk op zijn plaats is. Bij auto’s en motoren zijn er namelijk veel uitvoeringen, kleuren, gelimiteerde oplages etc. waardoor het lastig kan zijn om de juiste waarde te bepalen. Iedere oldtimer is tenslotte uniek en daarom is een juiste taxatie van uw auto of oldtimer zeker de moeite waard.

Eerst taxeren of eerst verzekeren?

Bij bijna alle verzekeraars wordt uw oldtimer in eerste instantie WA verzekerd. Nadat u een taxatierapport aanlevert bij hen kunnen zij de dekking uitbreiden naar beperkt of zelfs volledig casco. Sommige verzekeraars hebben een oldtimerverzekering die deze regel juist andersom hanteert. Zij verzekeren in eerste instantie op basis van de taxatiewaarde die u zelf schat. Vervolgens heeft u 90 dagen de tijd om een taxatierapport aan te leveren. Lijdt u na deze datum schade en is er geen taxatierapport, dan wordt dit afgewikkeld op basis van de veel lagere dagwaarde.

Taxeren van een restauratieproject

Het kan zinvol zijn om uw oldtimer al te taxeren voordat u begint met de restauratie. In veel gevallen kan een restauratie namelijk lang duren, bij schade is het dan een voordeel als de waarde al is vastgesteld in het begin van de restauratie of tussentijds. Het komt helaas vaak voor dat het taxatierapport pas in beeld komt nadat de auto volledig is gerestaureerd. Wij zijn van mening dat dit risicovol is. In een restauratie wordt veel geld en energie gestoken, de zoektocht naar het juiste model kan zelfs lang duren. Tijdens het restaureren heeft u te maken het brandrisico, maar ook bijvoorbeeld het transport risico richting de spuiter of stoffeerder.

Niet WA verzekeren en schuld door de tegenpartij

Bent u alleen WA-verzekerd en is de schade door een andere automobilist veroorzaakt? Dan krijgt u de herstelkosten, dagwaarde of nieuwwaarde vergoed. Als de kosten van schade lager liggen dan de dagwaarde, krijgt u de herstelkosten vergoed. U kunt dan uw auto laten repareren. Als de schade aan uw auto meer gaat kosten dan uw auto waard is, dan is uw auto total loss. U krijgt dan de dagwaarde vergoed.

Met behulp van een taxatierapport kunt u uw schade aantonen bij de tegenpartij cq. verzekeraar. Hierdoor wordt u niet afgescheept met het argument dat uw auto/motor oud is en economisch is afgeschreven.

749