100 jaar BMW, 100 jaar vakmanschap

12 april 2017

Besproken oldtimers

Het is alweer ruim 100 jaar geleden dat de Bayerische Motoren Werken AG werd opgericht. Hoe heeft deze van origine vliegtuigmotorenfabrikant zich weten op te werken naar het omvangrijke wereldconcern dat het nu is? En hoe ziet de toekomst er voor BMW uit?

Te midden van de Eerste Wereldoorlog begon BMW op 7 maart 1916 met de productie van vliegtuigmotoren en droeg de naam Bayerische Flugzeugwerke. Hoewel aan deze productie in 1918 al een einde kwam, komt dit stukje geschiedenis nog steeds terug in het hedendaagse logo van BMW.

Vanaf 1923 begon BMW met de productie van motorfietsen en in 1928 kwam de productie van auto’s op gang. Hoewel het bedrijf floreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft het bedrijf na de oorlog flinke tegenslagen te verduren gehad.

1008

Onzekere tijden

In de jaren vijftig leek BMW enigszins stuurloos en werden er behalve de BMW Isetta weinig spraakmakende modellen op de markt gebracht. Het heeft zelfs weinig gescheeld of het automerk zou worden opgeslokt door Daimler-Benz. Aandeelhouders hebben deze overname gelukkig tegengehouden en mede met dank aan Industrieel Herbert Quandt kwam het automerk in een opwaartse spiraal terecht. De familie Quandt is overigens nog altijd grootaandeelhouder van BMW.

1009

Vanaf dat moment ging BMW zich bezighouden met waar het vandaag de dag nog steeds in uitblinkt, namelijk luxe en sportieve auto’s. Zo kwamen in de jaren zestig de succesvolle 1500, 1600, 1800 en 2000 series op de markt.

Sindsdien is het BMW redelijk voor de wind gegaan. De overname in de jaren negentig van het Britse merk Rover was niet helemaal het succes geworden waarop gehoopt werd, maar hier heeft BMW wel de succesvolle Mini aan overgehouden.

De toekomst van BMW

In 2016 verkocht BMW meer dan 2,1 miljoen auto’s en met de verdere expansie in de Verenigde Staten en China wordt verwacht dat dit aantal in 2017 verder zal stijgen. De vraag is echter of BMW dit succes ook op langere termijn weet vast te houden.

Zo ondergaat de autobranche grote veranderingen als elektrisch/hybride rijden en de verdere digitalisering, waardoor volledig zelf rijdende auto’s steeds meer dichterbij komen. Waar voorheen Audi en Mercedes bekende concurrenten waren voor BMW, doen nu ook minder voor de hand liggende bedrijven als Google en Apple hun intrede als autofabrikant. Ook China heeft grote plannen om de autoproductie en afzet buiten de eigen landsgrenzen op te voeren.

De Research & Development afdeling van BMW draait mede daarom overuren, want ook BMW investeert veel in de ontwikkeling van ‘intelligente auto’s’. De nieuwste i3 en i8 modellen zijn hier onder meer het resultaat van. De vraag blijft of BMW door al deze ontwikkelingen wordt ingehaald of dat het ze lukt om voorop te blijven rijden.

1010

Oldtimerverzekering voor uw BMW

Als specialist in oldtimerverzekeringen zijn wij natuurlijk trots om een aantal fraaie BMW oldtimers tot onze klantenkring te mogen rekenen. Bijvoorbeeld de BMW M3 en M5 series, maar ook de BMW Z1, Z3 en Z8 modellen. In BMW Alpina’s mogen wij ons zelfs marktleider noemen! Zoekt u nog een geschikte oldtimerverzekering voor uw BMW? Bereken dan eenvoudig en snel uw premie.

12 april 2017

Besproken oldtimers

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen