4 tips om zuiniger te rijden met uw oldtimer

4 december 2017

Onderhoud en schade

De introductie van het nieuwe rijden zal ook u ongetwijfeld niet zijn ontgaan. Veel tips en adviezen richten zich op hedendaagse auto’s. Het goede nieuws is dat veel van deze tips ook voor oldtimers van toepassing zijn!

Zuiniger rijden betekent vooral bewuster rijden en zodoende uw rijgedrag aanpassen. U bespaart hiermee niet alleen op uw brandstofverbruik, maar het vertraagt ook de slijtage van de motor en andere onderdelen. Tot slot merken veel bestuurders dat het nieuwe rijden ook tot meer rust in het verkeer leidt.

Tips voor auto’s van alle leeftijden

Hoewel er natuurlijk veel verschillen bestaan tussen oldtimers en hedendaagse auto’s, zijn er een aantal tips die in beide gevallen van toepassing zijn. Wij hebben de belangrijkste voor u op een rij gezet:

  • Bandenspanning – Controleer regelmatig of de bandenspanning nog goed is. Rijden met een te lage bandspanning kost uw oldtimer meer vermogen en leidt tot meer slijtage.
  • Rustig optrekken en snel doorschakelen – Vooral voor een oldtimer kost snel optrekken veel extra brandstof. Door vervolgens eerder op te schakelen naar een hogere of de hoogste versnelling, hoeft uw auto niet onnodig hoge toeren te draaien.
  • Constante snelheid – Hoewel dit voor een auto met cruise control natuurlijk eenvoudiger is, raden wij u toch aan om ook met een oldtimer uw snelheid zo constant mogelijk te houden.
  • Zo min mogelijk obstakels – Wilt u een (dak)koffer op uw oldtimer plaatsen, bedenk dan dat dergelijke objecten voor luchtweerstand zorgen en uw oldtimer daardoor meer vermogen nodig heeft.
789

Zuiniger rijden en choken

Heeft u een klassieker met een handmatige choke? Ook dan zijn er tips waarmee u het brandstofverbruik kunt terugbrengen.

Kortgezegd zorgt een choke ervoor dat er meer brandstof bij de motor komt, waardoor het aantal toeren per minuut omhoog gaat. Vooral in de winter is dit voor oldtimers die zijn voorzien van een choke noodzakelijk om de auto te kunnen starten.

Het grootste nadeel van een choke is natuurlijk het verbruik. Probeer uw choke daarom niet langer dan nodig is te gebruiken, vooral in zomermaanden. Hiermee kunt u een hoop brandstof besparen. Echter, de belangrijkste tip is om vooral tijdens lange ritten de choke niet de hele tijd aan te laten staan.

Uitrollen met een oldtimer zonder injectiemotor

Een veel gehoorde tip die voortkomt uit het nieuwe rijden is het laten uitrollen van het voertuig wanneer u bijvoorbeeld een stoplicht nadert, voordat u direct op de rem trapt. Moderne auto’s doen dit in de versnelling. Voor injectiemotoren kost deze manier van rijden namelijk nauwelijks tot geen vermogen en dus brandstof.

De meeste auto’s die vóór 1990 zijn gebouwd hebben geen injectiemotor. Echter kan rustig uitrollen ook bij oldtimers brandstof besparen. In dit geval zet u de versnelling in z’n vrij, zodat de auto stationair draait. Belangrijk daarbij is dat u zover mogelijk vooruit probeert te kijken in het verkeer.

Creëer meer rust

Met deze tips kunt u dus ook met uw oldtimer toch zuiniger rijden en bespaart u niet alleen op de kosten, maar gaan ook de onderdelen van uw auto langer mee. Vaak betekent zuinig rijden dat u ook rustiger rijdt en u zich minder voelt ‘opgejaagd’.

Heeft u nog tips om oldtimers zuiniger te laten rijden? Wij horen ze graag! Wilt u daarnaast besparen op uw oldtimerkosten? Vergelijk dan eenvoudig diverse oldtimerverzekeringen of bereken direct uw premie.

4 december 2017

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen