5 Fabels over het verzekeren van uw oldtimercollectie ontkracht

27 november 2017

Verzekeren en financieel

Welke oldtimerliefhebber droomt er nu niet van om een eigen oldtimercollectie te bezitten? Voor de gelukkige collectie-eigenaren onder ons brengt dit echter ook een aantal praktische uitdagingen met zich mee, want hoe kunt u uw oldtimercollectie zo goed mogelijk verzekeren tegen bijvoorbeeld brand of diefstal? Zitten verzekeraars wel te wachten op oldtimers die voornamelijk stil staan of geen Nederlands kenteken hebben?

Voor veel oldtimereigenaren is het bezit van hun klassiekers niet alleen een hobby, maar vaak ook een slimme belegging.

Als specialist in oldtimerverzekeringen merken wij echter dat er nog veel onduidelijkheid bestaat omtrent het verzekeren van een oldtimercollectie. Zo verwacht men onbetaalbare premies voor exclusieve modellen en problemen bij oldtimers met buitenlands kenteken. Daarom behandelen wij een aantal veelgehoorde fabels over het verzekeren van oldtimercollecties.

1014

Een collectie met exclusieve oldtimers verzekeren is te duur

Vooral eigenaren van exclusieve oldtimers met een waarde van €100.000 of meer vrezen dat dergelijke klassiekers de premie enorm kunnen opdrijven. Het tegendeel is het geval.

Exclusieve en zeldzame oldtimers zijn voor dieven niet aantrekkelijk, omdat de mogelijkheden voor doorverkoop zeer beperkt zijn. Een andere reden dat premies voor exclusieve modellen juist laag blijven, is omdat verzekeraars zien dat eigenaren doorgaans veel risico bewuster omgaan met een oldtimer met een waarde van €100.000 of meer.

Oldtimers die jaarlijks weinig kilometers rijden zijn moeilijk te verzekeren

Ook dit is een fabel. Voor een gewone oldtimerverzekering kan de verzekeraar kijken naar het totaal aantal gereden kilometers, maar bij een oldtimercollectie is het te begrijpen dat dit minder relevant is.

Bovendien verkleint de kans op schade door verkeersongevallen aanzienlijk wanneer een oldtimer nauwelijks tot niet de weg op gaat, wat verzekeraars ook meenemen in hun premieberekening.

Oldtimers met buitenlands kenteken kunnen niet worden meeverzekerd

Alweer een hardnekkige fabel. Veel oldtimercollecties bevatten auto’s op een buitenlands kenteken of ook wel een ‘slapend buitenlands kenteken’ genoemd. Dit kunnen bijvoorbeeld restauratieprojecten of circuitauto’s zijn. In dat geval kan een oldtimer gewoon op chassisnummer verzekerd worden.

Een oldtimercollectieverzekering dekt alleen de auto’s

De totale waarde van een oldtimer kan aanzienlijk verhogen wanneer u ook over de bijbehorende accessoires beschikt. Denk aan brochures, een uitrusting, speciale beschermhoezen, etc. Het is daarom niet meer dan logisch dat de een goede verzekeraar deze meeneemt in de dekking.

Ook is het vaak mogelijk om uw eventuele collectie aan kunstvoorwerpen, zoals schilderijen of beeldwerken, mee te laten verzekeren met uw oldtimercollectie.

Kosten voor repatriëring van exclusieve oldtimers worden niet gedekt

Niet iedereen durft of kan in uw bijzondere oldtimer rijden. Breekt u bijvoorbeeld uw been tijdens een vakantie in Italië en kan niemand uw auto terugrijden? Dan kan het terugbrengen van uw exclusieve auto gewoon verzekerd worden. Hiervoor kunt u vaak gebruik maken van een aanvullende dekking. Dit betreft in de meeste gevallen een wereldwijde dekking, dus ook voor landen buiten de groene kaart.

Zorgeloos uw oldtimercollectie verzekeren

Het verzekeren van uw kostbare oldtimercollectie hoeft helemaal niet complex en onnodig duur te zijn. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw collectie> Maak dan direct een vrijblijvende afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek.

27 november 2017

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen