Alles wat u moet weten over kitcars

3 augustus 2021

Besproken oldtimers

Houdt u er van om aan uw oldtimer te sleutelen? Dan is een kitcar de ideale oplossing voor u! Een kitcar is als het ware een bouwpakket die u zelf in elkaar kunt zetten en aanpassen naar eigen smaak en inzicht. Er zijn een aantal verschillende soorten kitcars en fabrikanten bieden hun modellen in diverse stadia van afbouw of geheel turn-key aan.

De kitcars vinden hun oorsprong in Groot-Brittannië. Daar vond Lotus-oprichter Colin Chapman een maas in de Britse wetgeving. Chapman ontdekte namelijk dat er aanzienlijk minder belasting betaald hoefde te worden als hij de wagen onafgebouwd leverde, simpelweg door het stuur er los bij te leveren.

803

Het gevolg van deze maas in de wet zorgde ervoor dat er een legio kitcar-merken ontstonden. Begin jaren negentig van de vorige eeuw verenigden een groot aantal fabrikanten in Groot-Brittannië zich in een vakvereniging, deels om het negatieve imago van de kitcar op te poetsen en ook om te voorkomen dat de alsmaar strengere wetgeving het onmogelijk zou maken om nog wagens op die manier te bouwen en ermee op de openbare weg te mogen rijden.

In de afgelopen tien jaar is de kwaliteit van de gebouwde kitcars enorm verbeterd en zijn kitcars door de strenge Britse toelatingseisen over het algemeen veilig en goed geconstrueerd.

De verschillende soorten kitcars

Kitcars worden vaak gebouwd op een bestaand onderstel, zoals de Citroën 2CV, Land Rover en Volkswagen Kever. Deze typen kitcars zijn in Nederland zeer populair, wat mede komt door het gemak waarmee men deze zelfbouwwagens via de RDW van geldige kentekenpapieren kan laten voorzien.

De kitcars met de Citroën 2CV als basis zijn buitengewoon populair door het bouwgemak en de beschikbaarheid van donoronderdelen.De Kitcars kan men ruwweg indelen in een viertal categorieën:

  • Replica van vroegere auto’s – Er zijn genoeg voorbeelden op te noemen van deze categorie kitcars: de AC Cobra, Porsche 356 Speedster en de Lotus Seven.
  • Trackdayracewagens – Dit houdt in dat een circuit voor één dag wordt afgehuurd om daar met je eigen auto een aantal ronden te racen. Voor dit doel worden ook kitcars gemaakt, deze kitcars zijn daardoor meestal minder geschikt voor het dagelijks gebruik. Vooral de afgeleiden van Lotus Seven zijn erg populair op het circuit.
  • Retrostijl – Dit zijn auto’s die qua styling gebaseerd zijn op de jaren twintig of dertig van de vorige eeuw en veelal klassieke sportwagens.
  • Originele ontwerpen – Deze vorm van kitcars komen minder vaak voor, omdat het ontwikkelen van een nieuw model vrij prijzig is. Merken die dit wel doen zijn bijvoorbeeld Dakar, GTM en Ultima.

Er zijn ook kitcarmodellen die in twee of meer van deze categorieën vallen.

Uiteraard zijn er talloze merken en variaties van de kitcars te vinden. De bekendste kitcar-merken zijn AC, Burton, Caterham, Dax, Morgan en Westfield.

Uw kitcar verzekeren

Het is sinds mei 2009 mogelijk om een nieuw gebouwde kitcar te registreren in Nederland via de RDW en deze daarna op kenteken te laten zetten.

Voordat de kitcar de weg op kan moet het wél eerst van een goede verzekering zijn voorzien. Wij maken het mogelijk om uw kitcar te verzekeren op basis van de taxatiewaarde. Ook kunt u ervoor kiezen om een simpele en goedkope oldtimerverzekering te kiezen met WA-dekking.

3 augustus 2021

Besproken oldtimers

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen