Barnfinds: Verborgen oldtimerpareltjes

27 februari 2022

Besproken oldtimers

Barnfinds zijn een fenomeen waar sommige petrolheads echt een sport van maken. Het zoeken naar verwaarloosde en vergeten oldtimers die, zoals de naam doet vermoeden, vaak in vervallen schuurtjes maar ook buiten worden gevonden. Van oude wrakken tot zeer zeldzame Ferrari ’s, Barnfinds leiden soms tot de mooiste verhalen.

In een ideale wereld zou elke oldtimereigenaar zijn geliefde bolide met de grootste zorg bewaren en stallen in een veilige en droge ruimte, zodat zijn oldtimer in goede conditie blijft. Maar helaas bestaan er heel veel oldtimers die niet de liefde en aandacht krijgen die ze verdienen.

Geregeld worden er verwaarloosde en vergeten klassiekers gevonden in schuurtjes, stallen of op verlaten velden. In sommige gevallen gaat het om zeer zeldzame exemplaren of complete collecties. Als gevolg van alle weerselementen en bij gebrek aan onderhoud, verkeren Barnfinds doorgaans in slechte conditie.  

Het goede nieuws is dat een grondige restauratie kan helpen om deze klassiekers weer in oude glorie te herstellen. Maar dan praten we wel vaak over een project dat jaren in beslag kan nemen. Veel petrolheads zien dit juist als een leuke uitdaging.

Mooie voorbeelden van Barnfinds

Met enige regelmaat duiken er verhalen over bijzondere Barnfinds op en is het interessant om een paar recente eruit te pikken.

In januari kwam er bijvoorbeeld een nieuwsbericht naar buiten over een YouTuber die een tuin vol kostbare maar verwaarloosde oldtimers vond in het Britse Wales. Hier zat onder andere een mooie Porsche tussen. Op zijn YouTube-kanaal “The late brake show” deelt de Britse YouTuber zijn Barnfind-avonturen.

Ook werd er recent weer een Barnfind gedaan in Rotterdam. Een op het eerste gezicht verlaten bedrijfspand bood namelijk onderdak aan een enorme collectie oldtimers. Decennialang stonden hier onopgemerkt klassieke auto’s onder een dikke laag stof.

Het ging om tientallen exemplaren, waaronder een Porsche 911, Volkswagen Kever, Renault Dauphine, Peugeot 403 en een Hudson Pacemaker. Deze klassiekers werden daar door een verzamelaarsfamilie bewaard, wat uitmondde tot een collectie van enkele honderden auto’s en een veelvoud aan onderdelen. De klassiekers zijn eerst tentoongesteld in een museum, daarna gerestaureerd en geveild.

Uw eigen Barnfind verzekeren met een oldtimerverzekering

De kans dat u zelf ooit een grote Barnfind doet is helaas klein, maar natuurlijk niet onmogelijk. Soms gaat het om een erfenis van een overleden familielid en ook worden sommige Barnfinds aangeboden op veilingen. In dat geval weet u natuurlijk op voorhand al dat de betreffende oldtimer hoogstwaarschijnlijk in slechte staat verkeert en u deze eerst moet restaureren. Er is meestal geen historische onderhoudsdocumentatie beschikbaar, dus het blijft altijd spannend of u toch niet een kat in de zak koopt.

Besluit u het restauratie-avontuur toch aan te gaan? Dan moet uw Barnfind zo snel mogelijk verzekerd worden, maar hoe bepaalt u de waarde van een Barnfind?

Omdat een oldtimerverzekering altijd om maatwerk vraagt, kunnen wij u ook in dit geval een passen verzekeringsoplossing bieden. Dat begint bij een speciale restauratieverzekering. Daarbij kijken we naar het merk en model en de potentiële marktwaarde van de oldtimer. Tegelijkertijd laten we verkeersrisico’s en aansprakelijkheid buiten beschouwing.

Hierdoor is uw oldtimer goed verzekerd bij diefstal, brand of schade door de restauratiewerkzaamheden. Verder betaalt u geen onnodig hoge premie voor risico’s die er tijdens restauratie niet zijn. Vergeet tot slot natuurlijk niet om uw oldtimer in restauratie te schorsen.

Loopt de periode van restauratie ten einde en kunt u eindelijk de weg op met uw oldtimer? Dan doen wij opnieuw een taxatie en passen daar uw oldtimerverzekering op aan.

27 februari 2022

Besproken oldtimers

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen