Belangrijkste trends in de oldtimermarkt

11 februari 2020

In het nieuws

Veilingwebsite Catawiki deed uitgebreid onderzoek naar de huidige trends binnen de oldtimermarkt in Europa. Bent u benieuwd naar de populairste oldtimer automerken of wat de gemiddelde verkoopprijs is van de meest begeerde oldtimers? Catawiki zocht dit voor u uit!

Net als de moderne automarkt is ook de oldtimermarkt onderhevig aan veranderende trends en ontwikkelingen. Catawiki is een van de populairste veilingwebsites waar veel klassiekers van eigenaar wisselen. Aan de hand van hun eigen schat aan waardevolle data deed de veilingwebsite onderzoek naar de huidige oldtimertrends.

Het onderzoek beperkt zich niet alleen tot Nederland maar neemt ook landen als België, Duitsland, Italië en Frankrijk mee. De resultaten geven een leuke inkijk wat er zoal speelt binnen de markt voor oldtimers.

Populairste oldtimer automerken

Om te beginnen zocht Catawiki uit wat momenteel de populairste oldtimer automerken zijn. In Nederland staat Volvo op de derde plaats, waarbij van alle geveilde/verkochte oldtimers via de website 8,13% een Volvo klassieker is.

Op de tweede plaats staat Citroën met een aandeel van 9,09% en op de eerste plaats Mercedes met een aandeel 12,44%.

Ook in de omringende landen gaat Mercedes-Benz aan kop. In onder andere België en Duitsland vult de rest van de top drie zich echter met andere merken. Zo zijn klassiekers van merken als Volkswagen en Fiat bij onze buurlanden populairder.

Mercedes-Benz aan kop

Zoals gezegd is Mercedes-Benz de populairste klassieker binnen Europa. Niet geheel verassend komt u deze klassiekers vooral in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland tegen. Het onderzoek van Catawiki laat zien dat bijna 1 op de 4 verkochte oldtimers in deze gecombineerde markt een Mercedes-Benz is. In Nederland zijn vooral de Mercedes-Benz 560 SL en de SL 500 in trek.

Verder onderzocht Catawiki de gemiddelde verkoopprijs van populaire Mercedes-Benz klassiekers. Wat opvalt zijn de aanzienlijke verschillen tussen de verkoopprijzen per land. In Nederland betaalt een liefhebber ongeveer €10.267 voor een Mercedes-Benz oldtimer. Daarmee is dat tevens de laagste gemiddelde verkoopprijs binnen Europa. België gaat aan kop met een gemiddelde verkoopprijs van bijna €18.000 voor een Mercedes-Benz klassieker en ook in Italië moet een nieuwe eigenaar gemiddeld €17.100 neerleggen voor zo’n Duitse parel.

793

Populairste model

In het onderzoek van Catawiki komt ook naar voren welk specifiek oldtimermodel het populairst is in Europa.

Verrassend genoeg is dit geen Duitser maar de Italiaanse Fiat 500 Lusso. Hoewel dit model niet in de Nederlandse top drie terugkomt, is deze klassieker binnen heel Europa toch het meest verkocht via Catawiki. Gemiddeld telde men €5.088 neer voor de Fiat 500 Lusso. In België ligt de prijs voor deze auto dan juist weer het laagst, terwijl liefhebbers in de gecombineerde markt Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland het hoogste bedrag betaalden.

Tot slot geeft het onderzoek ook inzicht in de populairste bouwjaren van klassiekers. Wist u bijvoorbeeld dat wij Nederlanders de voorkeur geven aan oldtimers uit de jaren zestig van de vorige eeuw? Hetzelfde geldt voor de Fransen, terwijl Belgen eerder een oldtimer uit de jaren zeventig kiezen. In Duitsland lijkt de Youngtimer steeds populairder te worden, wat ook bij de Italianen het geval is.

794

Oldtimerverzekering

Bent u ook de eigenaar van een Mercedes-Benz klassieker, of heeft u een unieke oldtimer die niet in de top drie voor komt. Onze oldtimerverzekering is geschikt voor ieder model en merk oldtimer. Bereken direct uw premie via onze website.

11 februari 2020

In het nieuws

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen