Wat zijn ‘breakout sales’ en waarom zijn ze belangrijk?

20 maart 2017

Verzekeren en financieel

De veiling van oldtimers zorgt vaak voor verassingen, bijvoorbeeld oldtimers die onverwachts veel opleveren of juist minder. Soms levert dit zelfs een ‘breakout sale’ op. Maar hoe werkt dit en hoe kunt u deze herkennen? Wij geven u graag een aantal voorbeelden en tippen een aantal oldtimers.

Wanneer de uitkomst van een veiling zo schokkend is dat het de marktwaarde en vraag naar een specifiek model drastisch verandert, spreken we van een ‘breakout sale’.

 

Een dergelijke veiling kan de vraag en waardering van een bepaald model of serie als het ware resetten. Een oldtimer wordt hierdoor in de schijnwerpers gezet en dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor toekomstige veilingen van vergelijkbare modellen.

Voor veel bezitters en verzamelaars van oldtimers kan het daarom belangrijk zijn om op de hoogte te zijn van breakout sales. U zal maar net een vergelijkbaar exemplaar in uw garage hebben staan!

Wij geven u graag een aantal voorbeelden van breakout sales en blikken vooruit welke oldtimers wellicht aan de vooravond hiervan staan.

1988 BMW M3

(Ruso and Steele 2012). Tijdens deze veiling in 2012 kwam er definitief een einde aan het redelijk goedkope imago van deze auto.

Van de eerste generatie M3 modellen zijn er tussen 1986 en 1992 ongeveer 15.000 exemplaren gemaakt. Normaal gesproken werd er ongeveer $20.000 geboden voor vergelijkbare modellen. Voor een zilver/rood model (E30 M3) met slechts 64.000 km op de teller werd er tijdens deze veiling in 2012 echter maar liefst het dubbele geboden, namelijk $40.000.

Met dank aan deze breakout sale ziet de markt voor de 1988 BMW M3 er een stuk florissanter uit.

998

1986 Ferrari 328 GTS

(RM Auctions 2014). Voor de Ferrari 308 en 328 modellen leek jarenlang een waarde plafond van $50.000 te zijn bereikt.

Na deze veiling in 2014 kwam hier voorgoed een einde aan en ging de veilingwaarde meerdere keren over de kop. Voor een 308 model met glasvezel carburateur werd $300.000 neergeteld en zelfs voor modellen met een stalen carburateur werd nog $150.000 geboden.

Inmiddels zijn de gemiddelde prijzen voor deze modellen iets naar beneden bijgesteld, maar zo goedkoop als ze waren zullen ze nooit meer worden.

999

Oldtimers met potentie

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van breakout sales uit het verleden. Met de Amerikaanse Scottsdale veilingen op de agenda voor dit jaar zijn er al een aantal exemplaren aangemerkt als potentiële breakout sale die wij graag aanstippen.

1971 DeTomaso Pantera

Deze geweldige sportauto’s bevatten een ijzersterke Ford V8 motor en hoewel de gemiddelde prijs voor deze modellen over de afgelopen jaren iets is gestegen, worden ze veelal als ondergewaardeerd gezien.

Een oorzaak hiervoor kan liggen aan het feit dat er weinig bekend is over de exacte productieaantallen. Desalniettemin verschijnen ze maar zeer zelden op een veiling.

Voor de Scottsdale veiling in het Amerikaanse Gooding wordt er voor een exemplaar met een origineel interieur en exterieur met slechts 43.000 km op de teller een opbrengst tussen de $130.000 en $160.000 verwacht.

Mocht deze 1971 DeTomaso Pantera zelfs meer opleveren betekent dit een drastische verandering voor de markt.

1000

1989 Nissan Skyline GT-R

Geloof het of niet, maar dit model is pas sinds enkele jaren toegestaan op de Amerikaanse openbare weg en werd tot die tijd wegens veiligheidsnormen als illegaal beschouwd.

Het is daarom een bijzonder moment te noemen wanneer dit model voor het eerst op het podium bij een Amerikaanse veiling zal verschijnen. Voor een zeer fraai exemplaar met maar 25.000 km op teller wordt een eerste waarde schatting gemaakt van $50.000 tot $70.000.

Mocht dit model voor meer dan $100.000 onder de hamer gaan zal dit een breakout sale zijn die een nieuwe bodem legt onder de prijzen.

Wij hopen dat dit artikel u meer inzicht heeft gegeven in het begrip breakout sales en waarom het belangrijk is om deze zo nu en dan te volgen. Voor bezitters van alle bovenstaande modellen bieden wij uiteraard een passende verzekeringsoplossing. Bent u nog opzoek naar een geschikte oldtimerverzekering? Bereken dan eenvoudig en snel uw premie.

1001

20 maart 2017

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen