Calamiteiten met uw oldtimer tijdens vakantie

21 juli 2023

Verzekeren en financieel

Gaat u binnenkort met uw oldtimer op vakantie in binnen- of buitenland? Dan is het fijn om op voorhand te weten wat u kunt doen bij veelvoorkomende calamiteiten. Van pech onderweg tot diefstal van spullen of uw complete oldtimer. Wij vertellen wat u bij dergelijke situaties het beste kunt doen. 

Ook met een oldtimer kunt u natuurlijk zorgeloos op vakantie en prachtige ritten maken. Helaas kent elke reis risico’s waar u als vakantieganger mee te maken kunt krijgen. Wat zijn uw mogelijkheden bij onverwachtse situaties en mag u van uw oldtimerverzekeraar verwachten?

Pech onderweg met uw oldtimer

Waarschijnlijk een van de meest voorkomende calamiteiten waar u onderweg mee te maken kunt krijgen is pech onderweg. Vanwege de verfijnde en enigszins kwetsbare technieken is de kans hierop bij oldtimers groter, zeker wanneer u langere ritten maakt dan u gewend bent met uw klassieker. 

De meeste oldtimereigenaren gaan goed voorbereid op weg, met divers gereedschap en kleine reserveonderdelen. Hiermee kunnen kleine defecten gemakkelijk worden verholpen. 

Bij grotere technische problemen aan uw oldtimer kan het echter gebeuren dat u niet meer kunt doorrijden met uw klassieker. 

Ook kan een aanrijding ertoe leiden dat u uw vakantie langer kan vervolgen.

1155

Wat moet u doen bij pech onderweg in binnen- en buitenland?

Indien u met uw klassieker met pech langs de kant van de weg komt te staan, is het in de eerste plaats belangrijk dat u uzelf en uw reisgezelschap in veiligheid brengt. 

Neem vervolgens contact op met de lokale wegenwacht of indien van toepassing de pechhulp van uw oldtimerverzekeraar. 

Vervolgens wordt uw oldtimer naar een garage in de omgeving gebracht en zijn afhankelijk van de aard van de pech/ het mankement er een aantal scenario’s mogelijk: 

 

·       Uw oldtimer kan direct ter plekke gerepareerd worden en u kunt uw weg vervolgen.

·       Uw oldtimer kan bij een lokale garage gerepareerd worden, maar u heeft wel voor enkele dagen vervangend vervoer nodig. 

·       Uw oldtimer kan niet bij een lokale garage gerepareerd worden en moet op transport naar uw vaste garagebedrijf of specialist. 

Afhankelijk van uw oldtimerverzekeraar worden de kosten voor pechhulp vergoed, inclusief vervangend vervoer en transport van uw oldtimer. Ook vanuit het buitenland (Groene kaart). Dit geldt niet alleen voor landen binnen de EU, maar ook daarbuiten, zoals het VK, Noorwegen en Zwitserland. Omdat niet alle verzekeraars een pechhulpdekking bieden voor oldtimers, hebben wij een selectie gemaakt van verzekeraars die dit wél aanbieden. 

Diefstal van uw oldtimer tijdens vakantie

Waar uw oldtimer thuis veilig achter slot en grendel staat, is dit tijdens uw vakantie helaas niet altijd mogelijk. Uw oldtimer staat vaker buiten geparkeerd, waardoor het risico op diefstal helaas toeneemt. Dit kan diefstal van spullen uit uw oldtimer betreffen, losse onderdelen of uw complete oldtimer. 

Gelukkig kunt u ook op vakantie in binnen- en buitenland met de volgende maatregelen de kans op inbraak of diefstal verkleinen:

·       Haal kostbare spullen altijd uit uw klassieker wanneer u deze ergens parkeert. 

·       Kies indien mogelijk voor een goed verlichte en bewaakte parkeerplaats. 

·       Plaats een stuurslot in uw oldtimer.

·       Zorg ervoor dat de portieren van uw klassieker voorzien zijn van degelijke sloten met een ART-keurmerk. 

·       Plaats een versnellingspookklem.

·       Een startonderbreker maakt het dieven ook aanzienlijk moeilijker om weg te rijden. Helaas werkt dit niet wanneer de accu wordt ontkoppeld. 

·       Door een peilzender in uw oldtimer te plaatsen, is de kans groter dat uw oldtimer bij diefstal wordt teruggevonden. 

Wordt uw klassieker ondanks de bovengenoemde preventiemaatregelen toch het slachtoffer van dieven? Dan worden de kosten voor schade en verlies van onderdelen vergoed. 

Wordt uw complete oldtimer gestolen en niet meer teruggevonden? Dan wordt de volledige taxatiewaarde van uw oldtimer vergoed. 

Spullen die uit uw oldtimer worden gestolen, vallen weer onder uw inboedelverzekering. 

Goed verzekerd met uw oldtimer op vakantie

Bent u zich aan het voorbereiden op een fijne vakantie met uw oldtimer? Vergeet dan niet om ook uw oldtimerverzekeringspolis nog even goed te controleren op alle voorwaarden omtrent pechhulp en (partiële) diefstal in binnen- en buitenland. Zo komt u bij calamiteiten niet voor nog meer vervelende verassingen te staan. 

21 juli 2023

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen