De gevolgen van E10 benzine voor uw oldtimer?

17 oktober 2019

In het nieuws

Per 1 oktober 2019 is loodvrije Euro95 (E5) benzine definitief vervangen door E10 benzine bij alle pompstations in Nederland. Voor eigenaren van oldtimers is dit helaas geen goed nieuws. Wat kunt u als oldtimereigenaar doen om de schade zoveel mogelijk te beperken?

Het omschakelen van Euro95 naar E10 benzine is voor de Nederlandse overheid een belangrijke stap richting totale onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Het grootste verschil tussen beide brandstoffen is dat Euro95 (E5) benzine maximaal 5% bio-ethanol bevat, terwijl E10 benzine altijd voor 10% uit bio-ethanol bestaat.

Dat de overheid de minimale toevoeging van bio-ethanol opschroeft heeft alles te maken met de bestandsdelen. Bio-ethanol wordt gewonnen uit mais, suikerriet en andere gewassen. Hoewel Euro95 al niet ideaal was voor oldtimers konden de meeste brandstofsystemen van klassiekers dit nog wel aan. Een gehalte van 10% kan op den duur echter problematisch worden.

776

Bijwerkingen bio-ethanol oldtimers

In eerste instantie ondervinden oldtimereigenaren na het tanken van E10 niet direct problemen. Op lange termijn kan er door E10 echter onherstelbare schade aan uw klassieker kan ontstaan. De belangrijkste bijwerkingen van bio-ethanol voor oldtimers zijn:

  • Ongecontroleerde verbranding (verlies klopvastheid)
  • Verstopping van leidingen
  • Corrosie en lekkage
  • Aantasting kwetsbare onderdelen

Het grote probleem van bio-ethanol is dat de substantie zeer snel afbreekt en de klopvastheid van de benzine aantast. Dit maakt E10 als brandstof veel agressiever en veroorzaakt eerder het zogenoemde ‘pingelen’ bij oldtimers. Dit effect zou met name optreden bij klassiekers die langere perioden stilstaan. E10 tast op deze manier niet alleen de motorprestaties aan maar kan zelfs voor brand zorgen. Ook bevat de brandstof geen smerende werking.

Een ander groot nadeel van bio-ethanol is dat het slecht samengaat met automaterialen zoals rubber, kurk en zink. Juist in oldtimers zijn deze materialen veelvuldig gebruikt voor bijvoorbeeld pakkingen, brandstofleidingen, kleppen en klepzetels. Bio-ethanol heeft een oplossende werking, waardoor onderdelen in de leidingen los kunnen laten en tot verstoppingen leiden.

E10 maatregelen

Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die u als oldtimereigenaar kunt nemen tegen het verdwijnen van Euro95 benzine.

Allereerst blijven een aantal pompstations (voorlopig) alternatieve brandstoffen aanbieden die minder schadelijk zijn voor uw oldtimer. Het gaat om premiumbrandstoffen zoals Shell V-powerEsso Synergy Supreme+Total Excellium en BP Ultimate. Deze brandstoffen bevatten geen of maximaal 5% ethanol. Helaas worden deze brandstoffen niet overal aangeboden en zijn ze een stuk kostbaarder, terwijl het ook onzeker is hoe lang deze brandstoffen nog blijven bestaan.

Verder zijn er speciale additieven verkrijgbaar die u zelf aan uw brandstof kunt toevoegen om de schadelijke bijwerkingen van E10 te beperken.

Een andere oplossing is om wanneer mogelijk de meest kwetsbare onderdelen van uw oldtimer preventief te vervangen door minder kwetsbare materialen. U kunt bijvoorbeeld op zinkonderdelen een aluminium coating laten aanbrengen. Het is sowieso aan te raden om uw filters vaker te (laten) controleren en reinigen.

E10 Youngtimer

Heeft u een Youngtimer en twijfelt u over het effect van E10 op uw auto?

In de regel is het zo dat alle auto’s van bouwjaar 2000 of later prima met E10 kunnen om gaan. Daarnaast zouden een aantal modellen van Volvo, Audi, Mercedes en Saab gebouwd vanaf 1985 ook beter bestand zijn tegen E10. Wij raden u aan om in ieder geval contact op te nemen met de fabrikant om zeker te weten of uw Youngtimer bestand is tegen E10.

Uw oldtimer verzekeren

Concluderend is E10 geen fijne brandstof voor oldtimers en kan het zelfs ronduit schadelijk zijn voor uw klassieker.

Gelukkig zijn er oplossingen om problemen te ondervangen, al jagen deze u vaak wel op extra kosten. Wilt u weten of u wel op uw oldtimerverzekering kunt besparen? Vergelijk dan eenvoudig uw huidige verzekering via onze website of bereken uw premie.   

17 oktober 2019

In het nieuws

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen