De gevolgen van een gebrek aan kundige oldtimer monteurs

9 september 2022

In het nieuws

De fragiele onderdelen en oude technieken van een oldtimer vragen om specialistische kennis en kunde. Biet elke monteur beschikt over de vaardigheid om te sleutelen aan een oldtimer. Helaas dreigt er een groot tekort te ontstaan aan kundige monteurs die oldtimers kunnen repareren of renoveren. Vormt dit dreigende tekort een gevaar voor de toekomst van oldtimers? 

Er rijden op dit moment circa 200.000 oldtimers in Nederland, zo blijkt uit cijfers van BOVAG. Het repareren van een oldtimer vereist speciale vaardigheden en kennis. Helaas neemt het aantal monteurs die over deze kennis en vaardigheden beschikken snel af. 

Omdat de technische kennis over oldtimers te weinig wordt doorgeven dreigt het ambacht te verdwijnen,. Dat wil zeggen dat de nieuwe generatie monteurs niet meer beschikken over de kennis om te sleutelen aan klassieke auto’s. De specialistische expertise die nodig is voor het repareren of renoveren wordt namelijk niet tot nauwelijks gegeven bij de opleiding autotechniek. Het vervangen van een ruit is bij een oldtimer bijvoorbeeld anders dan bij moderne auto’s. 

 

Regelmatig en degelijk onderhoud zijn belangrijk voor het behoud van uw oldtimer, maar ook voor de waarde. De eerste gevolgen van het monteurstekort zijn nu al merkbaar. Oldtimereigenaren worden geconfronteerd met lange wachttijden bij de garage. 

1119

De gevolgen van het gebrek aan oldtimer monteurs voor oldtimereigenaren
Momenteel zijn er gelukkig nog genoeg monteurs die uw oldtimer graag onder handen nemen én beschikken over de juiste technische kennis. De kosten die komen kijken bij de reparatie zijn echter al flink gestegen. In de toekomst zullen de reparatiekosten alleen nog maar verder toenemen, naarmate het tekort aan geschikte monteurs alsmaar groter wordt. 

 

Ook de wachttijden van sommige garages zijn zo lang, dat het soms wel enkele jaren kan duren om uw oldtimer te repareren of restaureren. Deze wachttijden zullen in de toekomst nog langer worden als er niet naar oplossingen worden gezocht. 


Een mogelijke oplossing: De liefde voor oldtimers meer onder de aandacht brengen
Een oplossing die mogelijk is voor dit tekort is de liefde voor oldtimers weer meer onder de aandacht te brengen bij de jongere generatie, waardoor er een aparte opleiding kan komen binnen de autotechniek. Zo kan deze generatie zich specialiseren in oldtimers, zodat zij later deze prachtige wagens kunnen repareren. 


Op dit moment wordt er in de autotechniek geen tot weinig aandacht besteed aan het geven van lessen over het onderhouden van oldtimers. De auto’s van nu kun je meestal aansluiten aan een computer en dan uitlezen. Door een aparte opleiding binnen de autotechniek kan het probleem van een tekort aan oldtimer monteurs opgelost worden

De meeste mensen vallen namelijk voor de droomauto uit hun jeugd, die ze later dan willen aanschaffen. De nieuwe generatie monteurs hebben (meestal) geen echte oldtimers meegemaakt, dat motiveert ze dan ook niet om oldtimers te gaan repareren en juist te focussen op moderne auto’s.

Voorlopig hoeft u zich dus nog geen zorgen te maken over een tekort aan oldtimer monteurs. Er is nog lang geen einde in zicht voor deze populaire auto’s. Maar de gevolgen van de leegloop aan technische kennis is wel al zichtbaar en wij hopen dan ook dat hier een oplossing voor wordt gevonden.


Uw oldtimer verzekeren
Het verzekeren van uw oldtimer blijft gelukkig even gemakkelijk, u hoeft zich daarover dus geen zorgen te maken. Oldtimer-verzekering biedt ook een verzekering voor tijdens uw restauratieproject
Uw oldtimer moet namelijk goed verzekerd zijn, ongeacht of u de restauratie zelf doet of laat uitvoeren door een externe partij. Er kunnen verschillende problemen zich voordoen, bijvoorbeeld een brand of uw oldtimer kan gestolen worden. Zorg er daarom voor dat uw oldtimer goed verzekerd is.

 

9 september 2022

In het nieuws

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen