De Mille Miglia – De meest prestigieuze oldtimerrace aller tijden

26 februari 2021

Evenementen

De Italiaanse endurancerace Mille Miglia, oftewel 1000 mijl, is misschien wel een van de mooiste oldtimerevenementen ter wereld. De eerste editie vond plaats in 1927 en de meest recente editie in 2020. Wat maakt de Mille Miglia zo bijzonder en mocht u zelf mee willen doen aan zo’n race of evenement, is uw oldtimer dan volledig verzekerd?

Ondanks de coronapandemie vond in 2020 de 83e editie plaats van de Mille Miglia, een uniek oldtimerevenement waar jaarlijks 450 deelnemers aan meedoen. Aan de start verschijnen de mooiste en vaak zeer zeldzame (sportieve) oldtimers gebouwd tussen 1927 en 1957. Ook voor dit jaar (2021) zijn de inschrijvingen voor deze unieke wegrace inmiddels weer geopend.

939

Van Brescia naar Rome

De Mille Miglia is in het leven geroepen door drie heren uit het Italiaanse Brescia en wordt zelfs gezien als een belangrijke grondlegger van het Gran Turismo racen. De naam Mille Miglia betekent 1000 mijl, de afstand van het plaatsje Brescia naar Rome en weer terug. De route is overigens niet altijd hetzelfde, maar het fanatisme onder de deelnemers en internationale aandacht blijft ieder jaar onverminderd hoog.

De Mille Miglia is een zogenoemde endurancerace. Het woord ‘race’ moet hierin anders geïnterpreteerd worden dan bijvoorbeeld bij de Formule 1. Het gaat er niet om wie er als eerste bij de eindstreep aan komt. Deelnemers moeten de route volgens een exact voorgeschreven tijd afleggen en wie daar het dichtst bij in de buurt komt wint. Het verschil zit hem soms tot op een duizendste van een seconde.

Zoals eerder genoemd verschijnen er ieder jaar 450 prachtige oldtimers aan de start. Onder de deelnemers bevinden zich vaak bekende (oud) Formule 1-coureurs, acteurs en mensen uit de jetset. Deelnemen aan de race kost duizenden euro’s en daar komen de kosten voor het transport van de deelnemende oldtimer nog bij.

Ook voor wie niet deelneemt is de Mille Miglia een fantastisch evenement om bij te wonen. Voor aanvang van de race worden alle deelnemende oldtimers tentoongesteld in de pittoreske straten van Brescia. Alleen oldtimers gebouwd tussen 1927 en 1957 mogen meedoen, maar daarvoor moeten ze ook nog door een strenge selectie komen. Alleen de meest zeldzame en exclusieve oldtimers komen langs de commissie.

Dit jaar (2021) zal de 84e editie plaatsvinden van 16 tot en met 19 juni.

Is uw oldtimer verzekerd tijdens evenementen?

Ook in Nederland vinden er jaarlijks tal van leuke oldtimerevenementen plaats, maar hoe zit dat verzekeringstechnisch als u hier met uw eigen oldtimer aan deel wilt nemen? Dit hangt af van het karakter van het evenement en vooral of er een snelheidselement aanwezig is.

940

Voor toertochten of puzzeltochten gelden er bij de meeste verzekeraars geen afwijkende voorwaarden. Is er sprake van een racewedstrijd of rally met snelheids- en of tijdskenmerk? Dan kan dat gevolgen hebben voor uw oldtimerverzekering. Zo is uw oldtimer op een racecircuit per definitie niet verzekerd door uw eigen verzekeraar.

Voor een evenement als de Mille Miglia kunnen de voorwaarden per verzekeraar sterk verschillen. Doet u mee aan een evenement die onder het Nationaal Reglement Regelmatigheidsritten valt en waar de FEHAC toezicht houdt? Dan verzorgt de organisator de WA-verzekering of wordt er om een assurantieverklaring van uw verzekeraar gevraagd. Hierin verklaart uw verzekeraar dat uw WA gedekt is tijdens het evenement. Zonder deze verklaring mag u in veel gevallen niet eens deelnemen aan het evenement.

Tot slot is het ook belangrijk om na te gaan of de organisator van het rallyevenement een vergunning heeft aangevraagd. Racen op de openbare weg is immers wettelijk verboden.

Bij twijfel over het evenement dient u altijd vooraf te overleggen met uw oldtimer verzekeraar, zodat problemen achteraf zoveel mogelijk worden voorkomen.

26 februari 2021

Evenementen

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen