De motorruimte en het motorblok van uw oldtimer schoonmaken

8 oktober 2021

Onderhoud en schade

Het motorblok en de motorruimte van uw oldtimer kunnen een jaarlijkse schoonmaakbeurt goed gebruiken. Ook hier bouwt zich in de loop der tijd vuil op. Toch vinden veel oldtimereigenaren het spannend om ‘het hart’ van hun oldtimer schoon te maken, uit angst voor dat er iets beschadigd raakt.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om het motorblok en de motorruimte van uw oldtimer op een veilige en effectieve manier schoon te maken. Ook bespreken we droogijsstralen, een nog relatief onbekende reinigingstechniek.

In de loop der tijd en vooral tijdens de winterstalling weten spinnenrag, smeer en stof zich te verzamelen in de motorruimte van uw oldtimer. Door het motorblok eens in de zoveel tijd schoon te maken, houdt u het hart van uw oldtimer in topconditie.

882

Vaak vinden oldtimereigenaren het enigszins spannend om aan de schoonmaak van het motorblok te beginnen. Met de combinatie van vocht en elektronica denkt men al snel aan kortsluiting. Uiteraard kan de motorruimte tijdens het rijden ook vochtig worden, maar een hoge drukspuit gebruiken tijdens het schoonmaken is natuurlijk uit den boze.

Gelukkig zijn er alternatieve manieren om de motorruimte op een veilige wijze een schoonmaakbeurt te geven. Dit varieert van een simpele poetsbeurt tot een uitgebreide schoonmaaksessie.

Hoe ziet een eenvoudige poetsbeurt van de motorruimte eruit?

Het is belangrijk om te beginnen met de nodige voorbereidingen. Om mogelijke kortsluiting te voorkomen kunt u de accu afdekken met een plasticzak of de gehele accu verwijderen uit de motorruimte.

Daarnaast kunt u de motorruimte en het motorblok controleren op eventuele gebreken. Verder raden wij u aan om schoonmaakspullen klaar te zetten, zoals een stofzuiger, borstel, een emmer met sop en poetspullen als een spons en microvezeldoekjes. Optioneel kunt u speciale autoshampoo gebruiken.

Ook zijn er handelingen of producten die u absoluut niet moet uitvoeren of gebruiken:

  • Een hoge drukspuit
  • Producten die schadelijk kunnen zijn of nieuw vuil aantrekken, zoals WD40
  • De motorruimte nat achterlaten

Producten zoals WD40 of kwalitatief slechte staalborstels trekken vuil aan en kunnen op de langere termijn schadelijk zijn voor uw motorblok en motorruimte. Daarnaast raden wij u aan om na de poetsbeurt de gehele motoruimte af te drogen, zodat deze er geen plasjes water achterblijven.

Uw oldtimer laten droogijsstralen

Droogijsstralen is een bijzondere vorm van reiniging die uitstekend geschikt is voor oldtimers. Doordat er geen water aan te pas komt en er alleen CO2 wordt gebruikt, is er geen kans op waterschade. Daarbij is het ook milieuvriendelijker, doordat de droogijskorrels (oftewel ijsparels) na enkele tijd verdampen. Het droogijsstralen kent drie processen.

Het begint met de inslag/hoge druk. Wegens de perslucht waarmee het droogijs uit de machine komt weet het kleine deeltjes vuil al te verwijderen. Daarna komt de thermoshock. Doordat er een temperatuurverschil ontstaat komen er kleine scheurtjes in het vuil en wordt dit makkelijker te verwijderen.

Als laatste volgt de micro-explosie. Dit is een scheikundige reactie waarin de ijskorrels zich omzetten in gas en het vuil poreus wordt.

Schakel voor het droogijsstralen van uw oldtimer alleen een gespecialiseerd bedrijf in! Vaak kunt u het droogijsstralen bij u thuis laten doen.

Oldtimerverzekering

Is uw geliefde klassieker al schoon, maar nog niet optimaal verzekerd? Wij helpen u graag aan een passende oldtimerverzekering en leveren daarom uitsluitend maatwerk.

8 oktober 2021

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen