De rijke geschiedenis van Pontiac

8 juni 2018

Besproken oldtimers

Inmiddels is het alweer acht jaar geleden dat de laatste Pontiac van de fabrieksband rolde. Hoewel het automerk een relatief stille aftocht blies, zijn de Pontiac oldtimers en klassiekers nog altijd zeer geliefd bij menig verzamelaar! Wij doen graag een greep uit fraaie Pontiac modellen die gelukkig nog altijd rondrijden.

De eerste Pontiac 6-26 versie verscheen in 1926 op de markt. Verkrijgbaar als coupé en sedan was dit destijds één van de eerste auto’s zonder stoffen dak. Van deze auto werden het eerste jaar al direct ruim 76.000 exemplaren verkocht en Pontiac moest al snel uit gaan breiden met nieuwe fabrieken.

Nadat het automerk de crisisjaren na de grote beurskrach en Tweede Wereldoorlog wist te overleven, kwam de productie onder General Motors pas echt goed op gang en verschenen de mooiste exemplaren op de markt.

Pontiac Chieftain

De Pontiac Chieftain werd gebouwd tussen 1949-1958 en echt een klassieker om verliefd op te worden. Voorzien van prachtige chroom details waren de eerste generatie Chieftain’s beschikbaar als sedan, coupe, deluxe convertible coupe en business coupe. De zwaarste 8 cilinder motor was goed voor circa 100 pk.

De derde en laatste generatie Pontiac Chieftain werden geproduceerd tot 1958. Vooral het design veranderde drastisch en kreeg meer vierkante hoeken. De V8 motor werd uitgebreid naar 6,1 liter en circa 240 pk. Hierna zou de Chieftain lijn overgaan in de Catalina lijn.

897

Pontiac Catalina

De complete Catalina serie werd tussen 1950 tot en met 1981 geproduceerd. Populaire exemplaren zijn de Catalina convertible 2+2 met hardtop uit 1965, voorzien van een krachtige V8 motor en die typische ‘all-American’ uitstraling. Deze auto is dus niet alleen een feest voor het oog maar ook lust voor het oor.

De Catalina Safari en Brougham, geïntroduceerd in 1971, waren alweer de vierde generatie uit de Catalina lijn. Deze auto’s kregen standaard een V8 motor met circa 265 pk. De vijfde en laatste generatie kregen te maken met strengere milieueisen, waarbij alle auto’s met V8 motoren werden geweerd uit Californië. Mede doordat General Motors besloot om een meer ‘milieuvriendelijke’ weg in te slaan kwam er in 1981 een einde aan de Catalina.

898

Pontiac Firebird

Wellicht de meeste bekende Pontiac is de Firebird. De eerste generatie verscheen in 1967 en liep vier generaties door tot 2002. De eerste generatie deelde zijn platform met de Chevrolet Camaro, de motor daarentegen was puur Pontiac. Onder de motorkap treft men een V8 motor met 250 pk.

Het was de derde generatie Firebird die pas echt bekendheid vergaarde voor het automerk. De Trans Ams uit 1982 schitterden op het doek in de Amerikaanse hitserie Knight Rider, waar de auto letterlijk een eigen stem kreeg. De standaard versie kreeg een V8 motor met 5 liter en goed voor 145 pk.

899

Uw Pontiac oldtimer verzekeren

Bent u de trotse eigenaar van een Pontiac klassieker en bent u nog op zoek naar een passende oldtimerverzekering? Via onze website kunt u eenvoudig meerdere oldtimer verzekeraars vergelijken of direct uw premie berekenen.

8 juni 2018

Besproken oldtimers

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen