Diefstal van uw oldtimer tijdens restauratie of reparatie

13 oktober 2020

Inbraak en preventie

De meeste diefstalpreventietips gaan over thuissituaties zoals het beveiligen van uw eigen garage/stalling en oprit. Maar wist u dat veel diefstallen van oldtimers juist plaatsvinden wanneer uw oldtimer de nacht bij een externe partij doorbrengt? Ook bij garagebedrijven is uw oldtimer dan ook helaas niet altijd veilig voor criminelen. Hoe zorgt u ervoor dat uw oldtimer in deze scenario’s ook goed beveiligd en verzekerd is?

Oldtimers zijn prachtige maar helaas ook kwetsbare voertuigen en de kans is groot dat u zo nu en dan toch een bezoekje aan een garage moet brengen. In sommige gevallen moet de oldtimer daar dan ook overnachten. Hoe zit het dan met beveiliging en aansprakelijkheid bij diefstal?

Uw oldtimer gestolen tijdens reparatie

Helaas kunnen niet alle reparaties in een dag worden opgelost en zal uw oldtimer soms enkele nachten bij een garagebedrijf moeten doorbrengen. Gedurende deze periode is het helaas mogelijk dat uw oldtimer wordt gestolen. Op zo’n moment moet u in eerste instantie voor de kosten en geleden schade zelf een beroep doen op uw oldtimerverzekering.

Er zijn echter uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer de garagehouder aantoonbaar onzorgvuldig of nalatig is geweest in het veilig bewaren van uw oldtimer. Stel dat de garagehouder uw oldtimer langs de openbare weg heeft geparkeerd in plaats van op zijn eigen afgesloten terrein, of uw oldtimer niet goed op slot heeft gedaan. Meestal wordt er in zo’n geval gekeken naar wat de garagehouder zelf had kunnen doen om de diefstal te voorkomen.

Blijkt de garagehouder nalatig te zijn geweest, dan draait deze op voor de financiële schade. Zijn er al reparatiewerkzaamheden verricht aan uw oldtimer? Dan moet u in principe ook de rekening hiervoor betalen.

942

Om vervelende discussies of zelfs rechtszaken te voorkomen, is het belangrijk om op voorhand te weten hoe een garagebedrijf om gaat met diefstalpreventie. Belangrijke aandachtspunten zijn:

  • Wordt uw garage op een afgesloten en beveiligd terrein gestald?
  • Is de garagehouder bekend met het correct afsluiten van uw oldtimer?
  • Blijft uw oldtimer tijdens reparatie uitsluitend op de betreffende locatie of wordt uw oldtimer tijdens deze periode nog naar een andere locatie verplaatst?
  • Wat staat er in de voorwaarden van het garagebedrijf over diefstal en beveiliging?

Verder raden wij u aan om wanneer u uw oldtimer naar de garage brengt alle losse spullen, zoals zonnebrillen en tassen, eruit te te halen.

Diefstal van uw oldtimer tijdens restauratie

Ook tijdens restauratie is uw oldtimer helaas niet veilig voor de dievengilde. In sommige gevallen gaat het om diefstal van onderdelen. Hiervoor kunt u bij uw oldtimerverzekeraar een speciale clausule afsluiten, zodat uw oldtimer ook gedekt is bij diefstal tijdens restauratie. Ongeacht of u uw oldtimer thuis, in een gehuurde werkruimte of bij een restauratiebedrijf stalt.

Verwacht u dat het restauratieproject langer dan een jaar gaat duren? Dan is het aan te raden om uw oldtimer te laten schorsen voor wegenbelasting.

Hoewel u er dus vanuit mag gaan dat een garagehouder of restauratiebedrijf een zorgplicht heeft voor uw oldtimer, is een goede oldtimerverzekering onmisbaar!

13 oktober 2020

Inbraak en preventie

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen