Een alternatieve brandstof voor oldtimers

28 juli 2023

Onderhoud en schade

Doordat de samenstelling van brandstoffen de afgelopen jaren is veranderd, is het steeds lastiger om de juiste brandstof te vinden voor een klassieker. Moderne biobrandstoffen kunnen namelijk schade aanrichten aan de brandstoftank en -leidingen. Er is nu een alternatieve schone brandstof op de markt verschenen die zowel voldoet aan de regels als geschikt is voor oldtimers.

Sinds 1996 is loodhoudende brandstof verboden. Om de samenstelling van brandstof in balans te houden, wordt er daarom steeds meer bio-ethanol toegevoegd. Voor reguliere voertuigen is dit oké, maar helaas voor oldtimers vormt dit een probleem.

Om brandstoffen milieuvriendelijker te maken is naast E5 ook E10 beschikbaar. Dit betekent dat er 10% bio-ethanol in de brandstof zit in plaats van 5%. E10 is de standaard geworden, maar voor oldtimers niet aan te raden. Een ethanolrijke brandstof heeft een snellere verbrandingstijd, waar de motor van een oldtimer niet op is afgestemd.

1156

Oldtimers en ethanol

Nu er bij steeds minder tankstations de juiste brandstoffen te vinden zijn voor een oldtimer, maken oldtimereigenaren zich steeds meer zorgen of zij in de (nabije) toekomst nog wel kunnen tanken.

Als u een keer met een lege brandstoftank gestrand bent bij een tankstation zonder andere mogelijkheden, kan een enkele keer tanken met een E10 brandstof voor uw klassieker geen kwaad. Als u vaker E10 tankt kan het wel gevolgen hebben voor uw oldtimer, zoals:

  • Ongecontroleerde verbranding;
  • Verstopping van brandstofleidingen;
  • Lekkage;
  • Aantasting brandstoftank.

De bijwerkingen van E10-benzine op een oldtimer komen sneller voor als een oldtimer een lange periode stil heeft gestaan. Bio-ethanol gaat bovendien slecht samen met materialen als rubber, kurk en zink. Deze materialen zijn niet veel te vinden in huidige voertuigen, maar wel in oldtimers. 

Alternatieven voor E10-benzine

Hoewel het door de aanloop naar een emissievrije toekomst steeds lastiger wordt om uw oldtimer te tanken, zijn er zeker nog alternatieve brandstoffen voor uw oldtimer. In veel premium brandstoffen zit geen of maximaal 5% bio-ethanol. Deze brandstoffen zijn duurder in aanschaf en het is de vraag hoe lang deze brandstoffen nog beschikbaar zijn, omdat ook deze minder milieuvriendelijk zijn en zodoende ooit zullen verdwijnen.

De nog relatief onbekende GTL brandstof is een alternatief voor oldtimers die diesel verorberen. GTL is een vloeibare diesel die op synthetische wijze uit aardgas wordt gemaakt. Naast dat deze brandstof minder schadelijk is voor het milieu, is het ook te gebruiken in uw klassieker zonder dat u motoraanpassingen hoeft te doen. De brandstof is onder andere beschikbaar bij tankstations van Shell.

Een andere manier om te kunnen blijven tanken zonder dat er schade wordt aangericht, is het elektrificeren van een oldtimer. De kosten voor deze ombouw liggen momenteel tussen de €20.000 en €40.000 en daarmee is het een vrij kostbare ingreep. U bent op deze manier wel verlost val alle brandstofproblemen, maar het gaat ten koste van de authenticiteit van uw oldtimer.

De biobrandstof die wél geschikt is voor oldtimers

Er lijkt nu een oplossing te komen voor oldtimereigenaren die milieubewust willen zijn, zonder dat hun klassieker daaronder lijdt. Coryton, een bedrijf gespecialiseerd op het gebied van hernieuwbare brandstoffen, heeft onder de naam SUSTAIN Classic een duurzame brandstof speciaal voor klassiekers ontwikkeld. 

De biobrandstof van Coryton bestaat uit landbouwafval, stro en andere bijproducten die niet meer geschikt zouden zijn voor consumptie. Er zijn drie verschillende versies van SUSTAIN Classic verkrijgbaar, met ieder zijn eigen prijs en procenten aan duurzame brandstof. 

Op dit moment is de biobrandstof alleen nog maar beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk, maar verwacht wordt dat uw oldtimer binnenkort ook gevoed kan worden met deze duurzame brandstof.

 

28 juli 2023

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen