Fietsendrager of dakkoffer op uw oldtimer. Hoe zit dat met uw oldtimerverzekering?

22 september 2020

Verzekeren en financieel

Net als dat oldtimers zeer geliefd zijn onder Nederlanders zijn fietsen ontzettend populair. Ook oldtimerliefhebbers ruilen hun vierwielers af en toe graag in voor tweewielers. Op vakantie of voor een dagje weg neemt men fietsen daarom graag mee, maar hoe zit dat met oldtimers en fietsendragers? Is dat technisch mogelijk? En hoe zit dat met uw oldtimerverzekering? Is uw fietsendrager of een dakkoffer ook meeverzekerd?

Veel mensen vinden het heerlijk om er met mooi weer met de oldtimer of met de fiets op uit te gaan. Nog leuker is het om deze twee hobby’s te combineren. De fiets meenemen op vakantie is bovendien volstrekt normaal in Nederland, terwijl een dakkoffer uitkomst biedt als u in uw oldtimer ruimte tekort komt.

Fietsendrager monteren op uw oldtimer

Bij veel oldtimers is het geen probleem om een fietsendrager te monteren. Op internet kunt u zelfs speciale ‘vintage fietsendragers’ vinden die geen afbreuk aan de authentieke uitstraling van uw oldtimer doen. In grote lijnen werkt het monteren van een fietsendrager op een oldtimer hetzelfde als bij een moderne auto. Toch zijn er helaas ook oldtimers waar u beperkte of helemaal geen mogelijkheid heeft om een fietsendrager te monteren.

Bij oldtimers zien we vaker dat een fietsenrek op het dak wordt geplaatst, maar soms kan deze ook achterop een trekhaak worden gemonteerd. Met name wanneer u onderweg vaak bij uw koffer- of achterbak moet zijn, kunt u de fietsen beter op het dak plaatsen.

900

De voordelen van een fietsendrager op het dak:

 • U behoudt toegang tot uw koffer- of achterbak
 • U heeft geen elektra-aansluiting nodig
 • U heeft ook geen wit kenteken nodig

De nadelen van een fietsendrager op het dak:

 • De fietsen vangen onderweg veel wind, wat van invloed is op het rijgedrag van de auto
 • U moet rekening houden met lage viaducten of parkeergarages
 • Het plaatsen of verwijderen van de fietsen kan moeilijker zijn
 • In geval van een cabrio is een fietsendrager op het dak (meestal) geen optie

Heeft uw oldtimer een goede trekhaak en een stroompunt voor de verlichting? Dan kan een fietsendrager achterop voordelen bieden:

 • Minder last van luchtweerstand tijdens het rijden
 • Het plaatsen en verwijderen van de fietsen gaat makkelijker
 • U hoeft geen rekening te houden met lage viaducten of garages
 • De fietsen staan meer beschut achterop uw oldtimer

Zoals eerder genoemd bent u in dit geval wel verplicht om een wit kenteken op de fietsendrager aan te brengen. Ook moet u goed letten op de maximale kogeldruk van uw trekhaak. Met name elektrische fietsen kunnen al snel 25 kilo wegen.

Uw oldtimerverzekering

Net als een fietsendrager is het voor de meeste oldtimers ook mogelijk om een dakkoffer te dragen, mits u geen cabrio rijdt. Voor u het weet is uw klassieker dan ook volgebouwd met allerlei extra’s. Maar hoe zit dat verzekeringstechnisch bij schade, verlies of diefstal van bijvoorbeeld een fietsendrager of dakkoffer bij uw oldtimerverzekering?

Bij de meeste verzekeraars vallen fietsendragers en dakkoffers onder accessoires, net zoals exclusieve velgen of andere demonteerbare onderdelen. Bij verlies of diefstal helpt het als u een aankoopbewijs of factuur kunt overhandigen aan uw verzekeraar.

Bij twijfel of vragen over het meeverzekeren van uw fietsendrager of dakkoffer voor uw oldtimer kunt u het beste contact opnemen met uw oldtimerverzekeraar.

22 september 2020

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen