Geen oldtimer verzekering zonder taxatierapport

14 februari 2017

Verzekeren en financieel

Het is de grootste nachtmerrie van iedere oldtimerliefhebber, een brand in zijn oldtimerstalling of diefstal van de oldtimer. Het kan iedereen overkomen, maar een taxatierapport en een oldtimer verzekering kunnen erger leed voorkomen.

Recent ging het nog mis in Alphen aan den Rijn, waar door een brand vijftien oldtimers compleet werden verwoest. In veel van dit soort gevallen is de oldtimer helaas niet meer te redden. Behalve de emotionele schade heeft dit natuurlijk ook financiële schade, want wat krijgt u dan precies nog vergoed?

Een onderzoek door Europeesche Verzekeringen uit 2009 laat zien dat maar liefst 42% van alle oldtimereigenaren onverzekerd is en tegelijkertijd ook niet de waarde van zijn oldtimer weet. De belangrijkste reden hiervoor is dat 81% van de ondervraagde oldtimerbezitters nog nooit schade heeft gehad.

Geen oldtimer verzekering

Het vervelendste scenario is wanneer er helemaal geen oldtimer verzekering is afgesloten. Zonder verzekering is er namelijk geen dekking. Is er wel een oldtimerverzekering maar geen taxatierapport? Dan wordt bij een grote brand hoogstens de schrootwaarde (oud ijzer) vergoed.

Weet wat uw oldtimer waard is

Zonder een geldig taxatierapport kunt u geen oldtimer verzekering afsluiten en dat is niet voor niets. Dankzij het taxatierapport weten u en de verzekeraar namelijk precies wat uw oldtimer waard is.

Ook bij diefstal en brand kan dankzij het taxatierapport eenvoudig de waarde achterhaald worden en wordt u in ieder geval een financiële strop bespaard. Is uw oldtimer verloren gegaan bij een brand? Dan spreekt men over een totaalverlies (formeel: technisch total loss). De oldtimer kan in dat geval niet meer worden gerepareerd.

Bij de meeste verzekeraars is uw oldtimer taxatierapport twee tot drie jaar geldig, daarna moet er een nieuw taxatierapport opgesteld. Bij totaalverlies van uw oldtimer wordt, zonder vervelende discussies met uw verzekeraar, de volledig getaxeerde waarde uitgekeerd.

Taxatierapport voor schade

Een taxatierapport biedt niet alleen voordeel bij totaalverlies. Is de schade aan uw auto bijvoorbeeld door een andere automobilist veroorzaakt? Dan zorgt het rapport ervoor dat de tegenpartij en zijn verzekeraar u niet tekort kunnen doen.

De tegenpartij kan in dat geval ook niet het argument gebruiken dat uw auto vanwege de leeftijd al economisch is afgeschreven.

874

Wacht niet te lang met uw oldtimer verzekering

Heeft u uw eerste oldtimer aangeschaft en laat u deze eerst volledig restaureren? Wacht dan niet met de taxatie tot ná de restauratie.

Het restauratieproces kent namelijk vele risico’s waarbij uw oldtimer beschadigd kan raken of zelfs verloren kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan brand of schade tijdens transport. Ook vóór de restauratie heeft uw oldtimer een waarde waar u recht op heeft bij verlies of schade. Hiervoor is een speciale oldtimerverzekering beschikbaar.

Als oldtimerbezitter hoopt u uiteraard nooit aanspraak te hoeven maken op uw oldtimer verzekering. Maar als het dan toch mis gaat, scheelt het een hoop ellende en leed als u in ieder geval weet waar u financieel recht op heeft. Onderschat daarom nooit de kracht van een goed taxatierapport, voorkomen is namelijk beter dan genezen.

14 februari 2017

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen