Het beste voor uw oldtimer autobanden tijdens de winterstalling

4 december 2020

Onderhoud en schade

De meeste oldtimers worden richting het einde van het jaar weer voorbereid voor de winterstalling. Door uw oldtimer goed onderhouden en verzorgd in de stalling te plaatsen, maakt u deze in het voorjaar met minimale inspanning weer rijklaar. Een van de belangrijkste onderdelen om in deze periode goed te onderhouden zijn uw autobanden. Wij geven u een aantal praktische tips om deze in optimale conditie te houden.

Oldtimers en koning winter gaan meestal niet goed samen en daarom plaatsen de meeste eigenaren hun oldtimer warm en droog in de winterstalling. Bij de meeste oldtimerverzekeraars is dit zelfs een belangrijke voorwaarde.

In eerder verschenen blogartikelen zijn wij al uitgebreid ingegaan op de do’s & don’ts als het gaat om het voorbereiden van uw oldtimer voor de winterstalling. Dit zorgt ervoor dat uw oldtimer in het voorjaar weer in topconditie de weg op kan.

Een oldtimer bestaat uit vele kwetsbare onderdelen die extra aandacht nodig hebben. Denk aan auto-onderdelen van chroom of rubberen leidingen. Minstens zo belangrijk zijn de autobanden van uw oldtimer. Door het maandenlang stilstaan kunt u in het voorjaar te maken krijgen vierkante of zelfs leeggelopen banden. Met onze handige tips komen ook uw autobanden probleemloos de winter door.

Controleren en schoonmaken van uw autobanden

De eerste stap is om de autobanden van uw oldtimer tijdens de winterstalling grondig schoon te maken. Het is belangrijk dat deze volledig vrij van vuil zijn wanneer u de oldtimer wegzet. Dit is natuurlijk ook een goed moment om de velgen/wieldoppen goed schoon te maken.

Controleer verder de profielen van uw banden extra goed op eventueel vastzittende steentjes of andere kleine objecten die voor beschadiging kunnen zorgen. Laat eventuele beschadigingen direct repareren voordat uw oldtimer de stalling in gaat.

782

Uw oldtimer op blokken plaatsen

Het grootste probleem met autobanden is dat deze door het lange stilstaan kunnen vervormen. Hierdoor kan het zelfs gebeuren dat uw banden op den duur aan de onderkant vlak worden of dat deze zelfs teveel bandenspanning verliezen.

Om vervorming van uw banden te voorkomen, is de beste oplossing om uw oldtimer tijdens de winterstalling met behulp van een krik op blokken te plaatsen, waardoor deze met zijn wielen van de grond komt. Op deze manier weegt het gewicht van de oldtimer niet maandenlang op de banden en behouden deze hun ronde vorm.

Bandenspanning

Een andere uitdaging als het gaat om autobanden tijdens de winterstalling is het op peil houden van de bandenspanning. Het is volstrekt normaal dat de autobanden van uw oldtimer tijdens overwintering wat lucht verliezen. Om te voorkomen dat de banden te slap worden, raden wij aan om vlak voor de winterstalling wat extra lucht in de banden te pompen. Door ongeveer 0,5 tot 1 bar extra lucht erin te pompen hebben uw banden aan het einde van de winter de juiste bandenspanning.

Wel raden wij u aan om ook halverwege de winterperiode uw bandenspanning te controleren. Als deze te snel terugloopt, kan dit duiden op een lek. Ook vóór u met uw oldtimer in het voorjaar de weg op gaat moet u natuurlijk weer eerst even de bandenspanning controleren.

Heeft uw oldtimer niet op blokken gestaan en vermoed u vervorming van uw banden? Pomp in dat geval extra lucht in uw banden tot maximaal 4 bar. Dit helpt om eventuele vervormingen tijdens het rijden er weer uit te krijgen.

Is uw oldtimer al klaar voor de winterstalling? Vergeet dan ook niet om te controleren of uw oldtimerverzekering nog toereikend is voor uw situatie.

4 december 2020

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen