Hoe houdt u het dievengilde op afstand?

16 augustus 2021

Inbraak en preventie

Oldtimerdiefstal is de grootste nachtmerrie van elke petrolhead. Lees daarom deze tips om uw geliefde oldtimer tegen het dievengilde te beschermen, zodat u uw oldtimer onbezorgd kunt achterlaten.

Het is helaas een feit dat oldtimers steeds vaker het doelwit zijn van dieven. Vooral eigenaren van automerken uit het hogere en luxere segment worden steeds vaker slachtoffer van (partiële) diefstal.

Inbrekers kunnen natuurlijk op ieder moment toeslaan. Niet alleen wanneer uw oldtimer in uw eigen garage staat, maar vooral als u op band bent over bijvoorbeeld een mooie autoroute. Dit blijkt ook uit het feit dat er tijdens verschillende oldtimerevenementen weleens wat autoraampjes sneuvelen. Het dievengilde weet immers dat hier wat te halen valt.

860

De belangrijkste risico’s bij inbraak:

 • Waardevolle spullen die worden ontvreemd

Het is belangrijk dat u géén waardevolle spullen in uw oldtimer achterlaat. Criminelen kunnen dankzij nieuwe gadgets makkelijk achterhalen waar apparaten met draadloze signalen te vinden zijn. Dus indien u uw laptop of tablet verstopt in de auto kunnen inbrekers die eenvoudig vinden, behalve als u uw laptop of tablet volledig uitzet. Op deze manier is er geen signaal te traceren. Het beste is natuurlijk om waardevolle spullen überhaupt niet in uw oldtimer achter te laten.

 • Partiële diefstal

Diefstal van losse auto-onderdelen is een hardnekkig probleem. Onderdelen als velgen, emblemen of zelfs het stuur zijn gewilde objecten onder dieven.

Beveiligingsmogelijkheden

Uw oldtimer beschikt helaas niet over een keyless entry systeem of een ander modern alarmsysteem. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om uw oldtimer goed te beveiligen.
Uiteraard is het verstandig om de eigen stalling of garage goed te beveiligen. De volgende tips zorgen voor de optimale beveiliging van uw oldtimerstalling:

 • Voorzie ramen en deuren van gecertificeerde (SKG) sloten
  Dit zorgt ervoor dat de inbrekers meer tijd nodig hebben om uw stalling of garage binnen te komen, wat resulteert in een hogere kans dat de inbrekers worden opgemerkt.
 • Zorg voor buitenverlichting
  Inbrekers staan niet graag in de schijnwerpers.
 • Installeer een alarmsysteem of beveiligingscamera’s
  Het alarmsysteem produceert een hels kabaal waar de inbrekers van schrikken en (hopelijk) van op de vlucht slaan. Ook kunt u naast het alarmsysteem een beveiligingscamera installeren.

Hoe houdt u inbrekers buiten uw auto?

Naast een goed beveiligde stalling is het ook verstandig om uw geliefde oldtimer zelf te beveiligen voor als u regelmatig op pad gaat en gebruik maakt van openbare parkeergelegenheden.

U kunt op verschillende manieren uw oldtimer beveiligen:

 • Deur- en stuurslot

Zorg ervoor dat de sloten gecertificeerd en van hoogwaardige kwaliteit zijn. Wij raden aan om voor de sloten te kiezen met een ART keurmerk. Het stuurslot zorgt naast de beveiliging van uw oldtimer ook voor een afschrikkend effect, want het is een direct zichtbaar obstakel voor de inbrekers.

 • Versnellingspookklem

Een versnellingspookklem is een effectief middel om uw oldtimer te beschermen tegen diefstal. De versnellingspookklem wordt ingebouwd in de middenconsole en vergrendeld met een beveiligingssleutel. De klem blokkeert zowel de versnellingspook als de handrem. Door de versnellingspookklem voorkomt u dat het voertuig onrechtmatig verplaatst wordt.

 • Startonderbreker

De startonderbreker is een ideaal inbraakpreventiemiddel voor oldtimers. Deze kan het beste in het dashboard of in de motor onzichtbaar worden weggewerkt. Nadeel is dat de startonderbreker niet functioneert wanneer de accu wordt ontkoppeld.

 • Accu verwijderen

Wanneer u uw oldtimer een tijdje niet gebruikt, zoals in de winter, is het verstandig om de accu uit uw auto te halen en elders te bewaren of aan de druppellader te hangen. Indien een inbreker een poging doet om uw auto te stelen, dan wordt dat knap lastig.

Uw oldtimer terugvinden

Indien uw geliefde oldtimer toch gestolen wordt zijn er verschillende mogelijkheden waarmee u de kans om uw gestolen oldtimer terug te vinden vergroot.

 • Een peilzender plaatsen
  Dit is een apparaat die slechts één of twee GPS-signalen per dag stuurt. Deze zender is moeilijk te detecteren door inbrekers, omdat deze slechts een seconde per dag een signaal stuurt.
 • Oproep op oldtimerclubs/social media
  Verspreid uw bericht onder bekenden en via kanalen als social media en online oldtimerplatformen. Dit zorgt voor een hogere kans dat uw auto wordt opgemerkt door iemand.
 • Marktplaats in de gaten houden

Wellicht ziet u uw oldtimer of onderdelen van uw oldtimer aangeboden worden op Markplaats of vergelijkbaar platform.

861

Veilig parkeren

Allereerst is het onverstandig om uw oldtimer in een stil en afgelegen deel van de stad te parkeren. Door de afwezigheid van drukte is de kans groter dat er in uw oldtimer wordt ingebroken.

Om deze reden is het belangrijk om uw oldtimer goed in het zicht te parkeren en in de buurt van lantaarnpalen. Dan staat deze ook in de avond veiliger.

Indien dit niet mogelijk is kunt u er ook voor kiezen om uw oldtimer in een parkeergarage met camera toezicht te parkeren.

Gestolen tijdens restauratie

Wist u dat veel diefstallen van oldtimers plaatsvinden wanneer uw oldtimer de nacht bij een externe partij doorbrengt? Zelfs bij een professioneel garagebedrijf is uw oldtimer helaas niet veilig voor het dievengilde.

Indien uw oldtimer gestolen wordt bij een garagebedrijf of tijdens restauratie, moet u in principe contact opnemen met uw oldtimerverzekeraar voor de kosten en geleden schade. Behalve wanneer de garagehouder aantoonbaar onzorgvuldig of nalatig is geweest in het veilig bewaren van uw oldtimer. Dan draait deze op voor de financiële schade.

Zorg er daarom voor dat u op de hoogte bent hoe uw garagehouder omgaat met diefstalpreventie. Dit voorkomt een hoop vervelende discussies achteraf of zelfs rechtszaken.

Wat dekt u oldtimerverzekering?

Indien het toch een keer voor komt dat uw geliefde oldtimer slachtoffer wordt van een diefstal, dekt uw verzekeraar op basis van de taxatiewaarde van uw oldtimer de kosten. In sommige gevallen komen hier ook de kosten bij die u heeft gemaakt voor het (tevergeefs) terugvinden van uw oldtimer.

Bij partiële diefstal worden de kosten van de te vervangen onderdelen vergoed en de eventueel geleden braakschade. De kosten voor de geleden braakschade aan uw stalling/garage vallen onder uw opstalverzekering. Spullen die uit uw oldtimer worden gestolen vallen weer onder uw inboedelverzekering.

Houdt er rekening mee dat uw oldtimerverzekeraar eisen/voorwaarden kan stellen aan de beveiliging van uw oldtimer. Dergelijke beveiligingseisen kunt u terugvinden in de voorwaarden.

16 augustus 2021

Inbraak en preventie

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen