Houd uw oldtimer uit de volle zon

17 juli 2019

Onderhoud en schade

De afgelopen jaren liepen de zomerse temperaturen in Nederland flink op. Wanneer uw oldtimer langere tijd wordt blootgesteld aan de volle zon kan dit nadelige gevolgen hebben en zelfs schadelijk zijn. In dit artikel leggen wij u uit waarom uw oldtimer geen zonaanbidder is en welke extra maatregelen u kunt nemen tijdens tropische dagen.

Als we het hebben over hogere temperaturen gaat dit over een temperatuur van 27 graden of hoger. Hoewel extreme hitte voor geen enkele auto goed is, zijn oldtimers hier extra kwetsbaar voor en dan met name bepaalde onderdelen. Daarbovenop zijn zomerse temperaturen voor uzelf ook geen pretje aangezien een oldtimer niet standaard over airconditioning beschikt.

In het geval van oldtimers is het belangrijk om goed bewust te zijn van de mogelijke risico’s die hitte door de volle zon met zich meebrengt. Wij geven u een aantal praktische tips zodat u deze risico’s toch enigszins kunt beperken.

Effecten van hitte op uw oldtimer

Voor het exterieur van uw oldtimer is vooral de lak zeer kwetsbaar en worden met name donkere kleuren relatief snel aangetast door de zon. Bij teveel blootstelling aan de volle en warme zon kan de lak gaan krijten en dof worden. Wanneer dit doffe laagje minimaal is kan dit met polijsten worden verholpen. Wanneer de doffe laag op uw lak dikker wordt en u niet tijdig ingrijpt, zal er opnieuw gespoten moeten worden.

Ook het interieur van uw auto kan schade oplopen door langdurige blootstelling aan hitte. Met name wanneer er lederen bekleding aanwezig is. Door de hitte kan het leer snel uitdrogen en gaan barsten.

905

Ook onderweg kan hitte voor problemen zorgen. Wanneer u bijvoorbeeld in een file terechtkomt kan de motor van uw oldtimer veel sneller oververhit raken. Door het ontbreken van airconditioning is dit ook voor uzelf en eventuele inzittenden een zeer ongezonde situatie.

Schaduw opzoeken

De allerbelangrijkste tip om uw oldtimer te beschermen tegen de gevolgen van hitte is natuurlijk om uw auto niet langer dan noodzakelijk in de volle zon te laten staan. Parkeer uw oldtimer tijdens tropische dagen in de garage onder een afdak of desnoods onder bomen. Heeft u een trip gepland naar een bestemming waarvan u weet dat beschut parkeren geen optie is? Laat uw oldtimer dan indien mogelijk thuis en kies voor een modernere optie.

Bent u er niet zeker van of u uw auto de gehele dag zon vrij kan laten doorbrengen? Dek dan eventueel lederen onderdelen af met kranten of andere ventilerende oplossingen.

Heeft uw oldtimer toch enige tijd in de volle zon gestaan? Probeer deze dan niet in één klap af te koelen met bijvoorbeeld een klap koud water. Door de hitte zijn bepaalde onderdelen gaan uitzetten en kunnen door een plotseling verschil in temperatuur breken of barsten. Dit geldt voornamelijk voor stalen en ijzeren onderdelen.

Uw oldtimer verzekeren

Wanneer de temperatuur naar tropische waarden stijgt is het beste advies om uw oldtimer een siësta in de schaduw te geven.

Naast hitte zijn er natuurlijk nog veel meer factoren waardoor uw geliefde klassieker schade kan oplopen. Dankzij een goede oldtimerverzekering dekt u in ieder geval de financiële schade zoveel mogelijk af. Bekijk de dekkingen van onze verzekering op de website of bereken direct uw premie.

17 juli 2019

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen