Importeren van een oldtimer – Deel 2

8 mei 2017

Verzekeren en financieel

In het eerste artikel over het importeren van een oldtimer, hebben wij vooral de verschillende transportmogelijkheden belicht. Hierbij is er vooral onderscheid gemaakt tussen het importeren uit EU landen en niet EU landen. In dit artikel leggen we alles uit over de juridische aspecten van het importeren. Wat zijn bijvoorbeeld de vervolgstappen wanneer uw oldtimer eindelijk in Nederland is aangekomen?

Invoerrechten

Over een oldtimer die u van buiten de EU importeert is het mogelijk dat u ook invoerrechten moet betalen. Wanneer uw auto aan de volgende eisen voldoet, hoeft u echter geen invoerrechten te betalen:

  • De oldtimer is minimaal 30 jaar oud.
  • De auto verkeert in originele staat. Dat wil zeggen dat er geen ingrijpende veranderingen zijn geweest aan bijvoorbeeld de motor, het remsysteem, chassis, etc.
  • Het model dat u heeft gekocht is niet meer in productie.

APK, RDW Keuring en BPM aangifte

Wanneer u een oldtimer importeert is het belangrijk dat deze aan de Europese regels voldoet. Vooral bij Amerikaanse auto’s voldoet bijvoorbeeld de verlichting vaak niet aan de Europese normen.

Ongeacht waar uw aankoop vandaan komt bent u altijd verplicht om uw auto door de RDW te laten keuren. Ook raden wij aan om uw auto alvorens u langs de RDW gaat eerst door de APK te halen. Dit vergroot niet alleen uw kans op een succesvolle RDW keuring maar is ook voor uw eigen veiligheid belangrijk!

Hoeft u voor uw oldtimer geen BPM af te dragen, dan bent u toch verplicht om deze wel bij de fiscus op te geven.

845

Oldtimer verzekering

Wat u tot slot ook zeker niet mag vergeten is het tijdig afsluiten van uw oldtimerverzekering. Niet alleen voor het moment dat u zelf over de oldtimer beschikt, maar ook voor tijdens het transport.

Ongeacht de manier waarop u uw oldtimer transporteert is er altijd een risico op beschadiging of diefstal. Wanneer u een transportbedrijf inschakelt is het daarom belangrijk om goed af te spreken wie het risico op zich neemt. Komt het risico voor uw eigen rekening, dan kunt u ervoor kiezen om een goederentransportverzekering af te sluiten.

Bent u benieuwd wat u kwijt bent aan een goede oldtimerverzekering voor uw nieuwste aankoop? Bereken dan hier direct uw premie!

Kentekenplaten

Zodra uw oldtimer door de RDW keuring is gekomen en uw BPM-aangifte is afgerond, ontvangt u uw Nederlandse kenteken. Dan rest u alleen nog het bestellen en plaatsen van de kentekenplaten.

U kunt natuurlijk voor de moderne gele kentekenplaten kiezen, maar het is nog veel mooier om voor de originele blauwe kentekenplaten te kiezen. In ons artikel over blauwe kentekenplaten leest u hier alles over.

Wij hopen dat u op basis van deze artikelen een betere kijk op het importproces heeft gekregen en alles wat erbij komt kijken. Het vraagt om de nodige stappen en regelwerk, maar het is absoluut niet onmogelijk. Het zou immers zonde zijn als u uw zoektocht beperkt tot de landsgrenzen van ons kleine landje.

8 mei 2017

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen