Is er nog een toekomst voor oldtimers?

10 mei 2019

In het nieuws

De automotive sector verandert in een rap tempo door de strengere emissie-eisen. Benzine- en dieselauto’s maken steeds vaker plaats voor hybride of volledig elektrische auto’s. Maar wat betekenen deze ontwikkelingen voor oldtimers? Heeft het nog wel zin om te investeren in klassiekers als u nergens meer kunt tanken of door milieuzones geweerd wordt uit grote steden?

Als verzekeraar van oldtimers krijgen wij steeds vaker vragen over de toekomst van klassiekers. Wij begrijpen de onzekerheid die oldtimerliefhebbers momenteel ervaren.

In dit artikel geven wij daarom onze kijk op deze kwestie. Hoe gaan overheden en gemeenten straks om met oldtimers en wat gebeurt er met de waarde van deze klassiekers? Wij delen graag met u onze verwachtingen voor de toekomst van de oldtimer. Met het voorbehoud dat ook wij natuurlijk niet in de toekomst kunnen kijken en daarom niets 100% garanderen of uitsluiten.

765

Veranderingen automotive

Bijna dagelijks komt de automotive sector terug in de actualiteiten. Gemeenten introduceren nieuwe of aangepaste milieuzones en onlangs sprak de gemeente Amsterdam nog de ambitie uit om alle brandstofauto’s in 2030 de toegang tot de stad te verbieden. Gelukkig stuit dit voorstel op veel weerstand en gaf ook de politiek flink tegengas.

Ander nieuws waar we steeds vaker mee geconfronteerd worden is de veranderingen die autofabrikanten doorvoeren. Deze maand kondigde het Zweedse automerk Volvo bijvoorbeeld aan om volledig te stoppen met de productie van dieselauto’s. Ook andere merken, waaronder de enigszins conservatieve Duitse merken, voeren de productie van hybride en volledig elektrisch aangedreven auto’s steeds verder op.

Al deze ontwikkelingen kunnen eigenaren van oldtimers en ook youngtimers flink wat slapeloze nachten bezorgen. Het probleem is dat veel van deze nieuwsberichten u maar één kant van het verhaal vertellen. Elektrisch rijden staat namelijk nog volledig in de kinderschoenen en er zijn nog heel wat hobbels te nemen, voordat het Nederlands wagenpark grotendeels elektrisch zal zijn. Problemen waar men bijvoorbeeld nog tegenaan loopt zijn:

  • Hoge aanschafwaarde van elektrische auto’s. Voor een huishouden met gemiddeld inkomen zijn deze bedragen nog veel te hoog.
  • Relatief lange oplaadtijd. ‘Even tanken’ kost u dan minimaal een half uur.
  • Er zijn bij lange na niet genoeg laadpalen in Nederland en daarbuiten.
  • De wereldwijde voorraad lithium, de belangrijkste grondstof voor accu’s, is beperkt.
  • Beduidend zwakkere accuprestaties bij lage temperaturen en vrieskou.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van grote problemen waar men momenteel tegenaan loopt als het gaat om elektrisch rijden.

Wetgeving en oldtimers

Ondanks dat de ontwikkeling van het massaal elektrisch rijden dus nog niet zo vaart loopt, nemen de overheid en gemeenten wel al diverse maatregelen om de meest vervuilende auto’s van de wegen te weren. Dit betreft voornamelijk zware dieselauto’s en vrachtwagens. Een aantal grote gemeenten waaronder Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hanteren milieuzones voor de binnensteden. Gelukkig maken veel gemeenten voor oldtimers nog vaak een uitzondering en kunt u als oldtimereigenaar ontheffing aanvragen. De regels voor een dergelijke ontheffing kunnen per gemeente weer verschillen.

De toekomst voor oldtimers

Er zal altijd een grote groep oldtimerliefhebbers zijn, iets wat de vele evenementen en clubs bevestigen. Bovendien blijven belangenverenigingen zoals de FEHAC zich ook in de toekomst hard maken voor de rechten van deze groep autoliefhebbers. Daarnaast maken sommige oldtimers zelfs onderdeel uit van ons cultuur erfgoed, waardoor de kans groot is dat deze nooit helemaal worden verbannen.

Wat er met de waarde van oldtimers gaat gebeuren of hoe de kosten voor brandstof zich zullen ontwikkelen, durven wij geen uitspraak over te doen. Mocht u twijfelen over de aanschaf van een oldtimer of youngtimer? Dan raden wij u aan om dit vooral voor uw eigen plezier te doen. Hoewel klassiekers een leuke belegging kunnen zijn, gaat het veel petrolheads vooral om het rijgenot en de tijd die u besteedt aan het sleutelen en opknappen van deze auto’s.

Uw oldtimer verzekeren

Wat uw reden ook is om een oldtimer aan te schaffen, een goede verzekering is natuurlijk onmisbaar! Bereken direct uw premie via onze website of vergelijk eenvoudig uw huidige verzekering.

10 mei 2019

In het nieuws

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen