Is uw oldtimer al klaar voor de winterstalling? Met onze checklist weet u het zeker!

23 november 2022

Onderhoud en schade

Ieder jaar besteden wij aandacht aan het voorbereiden van uw oldtimer op de winterstalling. Ook dit jaar hebben wij weer een handige checklist gemaakt, waarmee u zeker weet dat uw oldtimer probleemloos de winter doorkomt en in het voorjaar weer snel de weg op kan. 

Tijdens de wintermaanden zijn de weersomstandigheden voor de meeste oldtimers niet ideaal en is er zelfs een verhoogd risico op schade. De meeste oldtimerverzekeraars stellen een winterstalling daarom verplicht. 

Het is daarbij belangrijk dat uw oldtimer in goede conditie begint aan zijn overwintering, want maandenlang stilstaan is niet bevorderlijk voor uw klassieker. Bovendien is dit het perfecte moment om uw oldtimer eens flink in de watten te leggen. 

De winterstalling zelf voorbereiden

Een geschikte winterstalling is natuurlijk onmisbaar om uw oldtimer veilig te kunnen plaatsen. Zorg er daarom voor dat uw garage of stalling aan de volgende zaken voldoet:

 • Zorg voor een schone en opgeruimde stalling.
 • Controleer op mogelijke lekkages en verhelp deze indien nodig. 
 • Controleer hang- en sluitwerk op eventuele gebreken zodat deze goed beveiligd tegen indringers.
 • Zorg dat de temperatuur in de stalling niet te ver zakt. De ideale temperatuur voor uw klassieker is 15 graden bij een luchtvochtigheid van maximaal 40%.  

Een goede winterstalling beschermt uw oldtimer tegen winterse weersomstandigheden en dieven. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om uw oldtimer bij een specialist te stallen. 

1129

Uw oldtimer voorbereiden op de winter

Zeker wanneer u deze zomer met uw oldtimer geregeld de weg op bent gegaan, is een uitgebreide onderhoudsbeurt belangrijk. U voorkomt hiermee niet alleen problemen tijdens de winterstalling, maar het bespaart u ook veel tijd wanneer u in het voorjaar weer snel de weg op wilt.  

Met deze handige checklist gaat uw oldtimer in de ideale winterslaap:

 • Maak een laatste testrit, zodat u zeker weet dat er niks stuk is. Indien er toch iets niet in orde is moet u dit zo snel mogelijk (laten) repareren. 
 • Maak uw oldtimer grondig schoon en controleer op beschadigingen. Vergeet ook niet het interieur en de motorblokruimte.
 • Zorg ervoor dat de brandstoftank minimaal voor de helft gevuld is.
 • Controleer en ververs indien nodig de olie.
 • Controleer en ververs indien nodig andere vloeistoffen, zoals de remvloeistof en ruitenwisservloeistof. 
 • Controleer de bandenspanning en verhoog deze naar 4 bar.
 • Plaats uw oldtimer indien mogelijk op blokken om “vierkante” wielen te voorkomen. 
 • Smeer bewegende onderdelen.
 • Stop een geïmpregneerde doek in de uitlaat.
 • Plaats optioneel een goed ademende beschermhoes over uw oldtimer. 

Wilt u meer details over de bovenstaande onderhoudsklussen? Bekijk dan onze uitgebreide oldtimerchecklist.

Takenlijstje voor tijdens de winter

Ook tijdens de wintermaanden heeft uw klassieker aandacht nodig en dan met name de accu. Bij lang stilstaan kan een accu leeglopen en uiteindelijk stuk gaan. Controleer daarom maandelijks de accuspanning en sluit deze aan op een druppellader. Zo houdt u de accuspanning op peil, wat tevens beter is voor de levensduur van uw accu. 

Ook niet onbelangrijk is dat de winterperiode het ideale moment is om eens kritisch naar uw oldtimerverzekering te kijken. Klopt de verzekerde waarde van uw oldtimer bijvoorbeeld nodig nog en betaalt u niet een onnodig hoge premie? Via onze website kunt u eenvoudig meerdere verzekeraars met elkaar vergelijken. 

 

23 november 2022

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen