Is uw oldtimer verzekerd bij waterschade?

24 augustus 2021

Verzekeren en financieel

Tijdens de recente watersnoodramp in Limburg raakten veel auto’s zwaar beschadigd of gingen zelfs verloren. Het ging om auto’s die buiten stonden of in ondergelopen garages. Ook oldtimers kunnen het slachtoffer worden van een overstroming of andere vormen van waterschade? Wat dekt uw oldtimerverzekering in dat geval?

Door de hevige regenval in Limburg zijn veel dorpen en steden rondom de Maas onder water gelopen. Dit heeft veel schade veroorzaakt aan huizen, auto’s en bedrijven, wat geresulteerd heeft in 13.000 ingediende schadeclaims.

932

Naast het feit dat Limburg op dit moment herstellende is van de schade, blijft deze zuidelijke provincie een geliefde bestemming voor oldtimereigenaren. Deze bestemming bestaat uit talrijke prachtige routes waar u met uw oldtimer kunt toeren. Zoals de Mergellandroute, waar uw stuurmanskunsten op de proef worden gesteld.

Hoewel overstromingen in Nederland tot op heden relatief zeldzaam zijn, kan waterschade aan uw oldtimer ook op andere manieren ontstaan. Hierbij kunt u denken aan een lekkage in een garage of een oldtimer die overwintert in een té vochtige garage.

Wat veel oldtimereigenaren wellicht niet weten is dat waterschade ook kan ontstaan tijdens een brand in de garage of wanneer de oldtimer in de brand staat, waardoor bluswerkzaamheden noodzakelijk zijn. Wij leggen uit waar u in dat geval met uw verzekering op moet letten.

De kwetsbaarheid van oldtimers

Auto’s kunnen zoals u weet niet goed tegen water en oldtimers zijn zeer kwetsbaar voor water en vocht. Indien u wordt overvallen door extreme regenval is het beter om de oldtimer aan de kant te zetten. Zodra het water te hoog komt (boven uw bumper), kan dit uw uitlaat/luchtinlaat in lopen en desastreuze gevolgen hebben.

Water en elektrische draden of elektronica zijn uiteraard geen goede combinatie. Naast de elektrische bedrading kan de motor ook serieuze schade oplopen als er water in de verbrandingsruimte van de motor komt, bijvoorbeeld via de luchtinlaat. Lucht laat zich comprimeren, maar water niet. Dit zorgt ervoor dat de zuiger abrupt tot stilstand komt en er veel mechanische schade kan ontstaan.

In sommige gevallen is waterschade niet direct merkbaar, pas op het moment dat er corrosie of roest ontstaat. In de garage is het van belang dat er een relatieve vochtigheidsgraad van minder dan 50% heerst, dit is namelijk de geschikte luchtvochtigheid voor uw oldtimer. Als de temperatuur in de garage s ´nachts met 10 graden daalt, kan de luchtvochtigheid met 30% toenemen. Uiteraard kunt u dit simpel tegengaan door de aanschaf van een klimaatmanager. De klimaatmanager houdt de luchtvochtigheid dag en nacht constant.

Allrisk of WA verzekerd?

De grote vraag is natuurlijk of uw oldtimer verzekerd is bij waterschade? Heeft u een Allrisk verzekering, dan vergoedt uw verzekeraar de taxatiewaarde. Ook bij kleiner schadeherstel als gevolg van waterschade worden de kosten door uw oldtimerverzekeraar vergoed.

Indien u uw oldtimer alleen WA of beperkt casco heeft verzekerd is het belangrijk dat u de polisvoorwaarden extra goed naloopt op waterschade. Het kan zijn dat bij uw verzekeraar waterschade niet binnen de standaard dekking valt.

24 augustus 2021

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen