Jaguar oldtimers gecontinueerd

21 februari 2018

Besproken oldtimers

Jaguar tovert bij menig oldtimer fan een glimlach op het gezicht. Als specialist in oldtimerverzekeringen zien wij dan ook regelmatig prachtige exemplaren voorbijkomen. Daarom belichten wij niet alleen de mooiste Jaguar modellen, maar delen wij ook een paar interessante nieuwtjes over dit verfijnde Britse automerk!

Oprichter William Lyons hield zich al in 1922 bezig met de productie van motorfietsen en zijspancombinaties onder de naam Swallow Sidecar Company. Pas in 1935 deed de naam Jaguar zijn intrede en verschenen de eerste sedans en sportwagens op de markt. Het succes van deze auto’s was direct groot. Daarnaast werd in 1936 de RAC Rally gewonnen met een SS 100, waardoor Jaguar al snel dominant aanwezig was binnen de autosport.

Hoewel het Britse automerk tijdens de Tweede Wereldoorlog flink moest afzien, heeft de Jaguar MK V (1948) mede geholpen aan de wederopbouw van het bedrijf. Sindsdien was het succes van Jaguar niet meer te stoppen en volgden vele prachtige modellen zoals de E-Type en D-type. Hoewel het automerk op dit moment officieel in handen is van het Indiase Tata, is het hoofdkantoor van Jaguar nog altijd gevestigd in het Britse Coventry.

Jaguar D-Type

De D-Type is naar onze mening een prachtig model. Deze werd geproduceerd tussen 1954-1957 en uitgevoerd met een 3,4 liter, 3.8 liter of een 3.0 liter motor. Maar liefst drie keer won het Jaguar team met deze auto de 24 uurs race van Le Mans. Helaas kwam er door een grote brand in de fabriek waar de D-Type werd gebouwd abrupt een einde aan deze legende en zijn er niet meer dan 75 D-Type auto’s geproduceerd.

Het goede nieuws daarentegen is dat Jaguar Classic na 62 jaar weer 25 exemplaren van de D-Type gaat bouwen. Dit exemplaar krijgt een zescilinder XK-motor en geïnteresseerden kunnen kiezen uit de short-nose versie of de long-nose versie. Van de latere Jaguar XKSS versie werden eerder al 9 exemplaren gebouwd en aangeboden voor een bedrag van 1,2 miljoen euro.

Jaguar E-Type

Tussen 1961-1974 zijn er 3 generaties van de zeer geliefde E-Type verschenen. De series 1 met een 3,8 liter motor zijn inmiddels vrij zeldzaam en daarom zeer gewild bij verzamelaars. Deze exemplaren beschikken over een vlakke vloer en uitwendige motorkapsloten. De latere variant uit 1964 kreeg een kleine upgrade naar een 4,2 liter motor en een topsnelheid van 241 km/u.

Naast de latere ‘Lightweight E-Type’, welke duidelijk is afgeleid van de D-Type, volgde de series 2 en 3. Zo werd er meer comfort aan de auto toegevoegd waaronder betere stoelen, airconditiong en stuurbekrachtiging. De Series 3 Jaguar met een 5,3 liter V12 motor is een echt racemonster te noemen. De meest moderne variant is de Eagle E-type Speedster.

Ook van deze prachtexemplaren heeft Jaguar Classic in 2014 en 2015 in totaal 10 E-Type 1 series en 6 Lightweight modellen herbouwd.

Veiling

Voor verzamelaars en liefhebbers van deze Britse oldtimers is het opletten geblazen. Veilinghuis Brightwells zal minstens 50 exemplaren uit de beroemde Jaguar Land Rover collectie veilen. Deze veiling maakt onderdeel uit van de ‘Affordable Classics Sale’ in Bicester op 21 maart. Voor meer informatie over deze veiling kunt u de website van het evenement raadplegen.

Bent u al de troste eigenaar van een prachtige Jaguar klassieker maar zoekt u nog een passende oldtimerverzekering? Bereken dan direct uw premie of vergelijk eenvoudig meerdere verzekeraars via onze website.

21 februari 2018

Besproken oldtimers

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen