Kent u de actuele waarde van uw oldtimer?

15 mei 2020

Verzekeren en financieel

Goed op de hoogte zijn van de actuele waarde van uw oldtimer is ontzettend belangrijk voor uw oldtimerverzekering. Externe factoren of aanpassingen aan uw klassieker kunnen de actuele waarde veranderen, waardoor onder- of oververzekering op de loer ligt. Hoe kunt u dit voorkomen?

De meeste oldtimereigenaren weten alles over de technische kenmerken van hun auto, maar zijn niet altijd op de hoogte welk prijskaartje daaraan gegeven mag worden. Weten wat uw bolide waard is speelt niet alleen een rol wanneer u uw auto weer van de hand wilt doen, maar ook voor uw oldtimerverzekering om over- of onderverzekering te voorkomen.

(Her)taxeren oldtimer

Wie voor het eerst een oldtimerverzekering afsluit of overstapt, moet altijd de auto door een expert laten taxeren. De taxatiewaarde bepaalt namelijk de hoogte van de premie en wat u krijgt vergoed bij schade of diefstal.

De meeste verzekeraars van oldtimers beschikken over een eigen netwerk van gespecialiseerde taxateurs. Op basis van het taxatierapport wordt uw polis samengesteld en kunt u zorgeloos de weg op.

In de loop der tijd kan het echter raadzaam zijn om uw oldtimer opnieuw door een specialist te laten taxeren. Dit betekent natuurlijk niet dat u elk jaar uw oldtimer hoeft te laten (her)taxeren, maar er zijn wel momenten waarop dat is aan te raden.

Een hertaxatie kan bijvoorbeeld nodig zijn als de waarde van uw oldtimer aanzienlijk is gewijzigd, zowel opwaarts als neerwaarts. Net als de huizenprijzen kan ook de waarde van uw oldtimer namelijk door tal van factoren veranderen. Dit kan zowel te maken hebben met externe factoren die de marktwaarde veranderen als door uw eigen toedoen.

881

Wanneer kan de waarde veranderen?

Er zijn meerdere factoren die een sterke invloed kunnen hebben op de actuele waarde van uw oldtimer.

De meest voor de hand liggende is wanneer uw oldtimer wordt opgeknapt of gerestaureerd. In een eerder verschenen artikel over oldtimerrestauraties zijn wij hier al uitgebreid op ingegaan.

De kans is groot dat uw oldtimer na een restauratie veel meer waard is geworden en de verzekerde waarde ook moet worden verhoogd. Andersom kan het helaas ook zo zijn dat onherstelbare schade na een ongeluk de waarde van uw oldtimer omlaag haalt. Ook dan kan een hertaxatie belangrijk zijn, om te voorkomen dat u een onnodig hoge premie betaalt.

Marktwerking

Naast de fysieke staat van uw oldtimer speelt ook marktwerking een rol bij de actuele waarde. Des te zeldzamer uw klassieker, des te waardevoller deze kan zijn.

Ook kan het gebeuren dat een specifiek merk of model ineens populair wordt en de vraag stijgt. Zo publiceren wij elke maand een hotlistitem waarin een oldtimer wordt uitgelicht die aan populariteit wint.

Bent u nieuwsgierig wat uw oldtimer momenteel oplevert? Raadpleeg dan veilingwebsites zoals Hagerty.com of Bringatrailer.com om een aardige indicatie te krijgen.

Voorkom verrassingen

De vraag of uw oldtimer goed verzekerd is hangt grotendeels samen met de vraag of de taxatiewaarde nog actueel is. Het zou vervelend zijn als blijkt dat u bij schade te weinig vergoed krijgt of dat u juist jarenlang te hoge premies heeft betaald.

Heeft u het vermoeden dat de waarde van uw oldtimer is veranderd? Overleg dan tijdig met uw oldtimerverzekeraar. Zij denken graag met u mee!

15 mei 2020

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen