Oldtimer in restauratie? Laat uw klassieker schorsen

19 november 2021

Verzekeren en financieel

Sommige oldtimers hebben na aankoop veel werk en liefde nodig om weer in oude glorie te worden hersteld. Het (laten) restaureren van een oldtimer kan vele maanden of zelfs jaren in beslag nemen en flink in de papieren lopen. Gelukkig kunt u in deze periode wel besparen op de wegenbelasting, door uw oldtimer tijdelijk te laten schorsen. Wij leggen uit hoe dat precies werkt.

Het restaureren van een oldtimer vraagt om tijd, liefde en geld. Sommige oldtimereigenaren voeren de restauratie zelf uit, terwijl anderen dit proces liever overlaten aan een specialist. Afhankelijk van de werkzaamheden en de tegenwoordig langere levertijden voor onderdelen kan een restauratieproject weken, maanden of zelfs jaren duren.

Al die tijd komt uw oldtimer niet op de weg. Dit betekent niet alleen dat u bespaart op brandstof, maar u hoeft ook geen wegenbelasting over de klassieker te betalen. Hiervoor moet u de betreffende oldtimer wel laten schorsen.

1016

Hoe werkt een schorsing voor een oldtimer?

Een schorsing kunt u aanvragen bij het RDW en mag 1 tot maximaal 3 jaar duren. Tijdens deze periode mag u met de betreffende oldtimer niet de openbare weg op. Alleen wanneer u met uw restauratieproject naar een APK garage rijdt wanneer de restauratie wordt afgerond, kunt u hiervoor een kortstondige uitzondering krijgen.

Tijdens de schorsing hoeft u dus geen wegenbelasting te betalen over uw oldtimer en ook de APK-verplichting vervalt tijdelijk. Pas als uw oldtimer weer gereed is om de weg op te gaan is een bezoek aan een APK garage natuurlijk wel verplicht.

Kosten voor schorsing oldtimer

Hoewel u dus tijdens restauratie kunt besparen op wegenbelasting, betaalt wel u kosten voor het aanvragen van de schorsing bij het RDW. De hoogte van het tarief hangt af van de termijn waarvoor u de oldtimer laat schorsen. Klassiekers vanaf 15 jaar en ouder profiteren van een lager tarief en de kosten voor het laten schorsen van een oldtimer bedragen daardoor maximaal €75.

Is de restauratie van uw oldtimer sneller afgerond dan verwacht? Dan kunt u ook de schorsing direct opheffen. De gemaakte kosten voor het aanvragen of verlengen van de schorsing krijgt u in dat geval helaas niet terug. Op de website van het RDW vindt u een overzicht van alle schorsing tarieven en aanvullende informatie.

U kunt een schorsing zelf online of via een loket regelen en u kunt een schorsing ook door een garage laten aanvragen.

Uw oldtimer in restauratie verzekeren

Ondanks dat een oldtimer in restauratie geen risico loopt op verkeersschade, kunnen er ook tijdens restauratie helaas calamiteiten plaatsvinden. Denk aan schade door werkzaamheden, brandschade of (partiële) diefstal.

Daarom bieden wij speciaal voor oldtimers in restauratie een aangepaste oldtimerverzekering aan. Uw klassieker wordt dan zonder WA-risico (rij-risico) verzekerd en indien nodig op chassisnummer als een kenteken ontbreekt. Wanneer de restauratie is afgerond, wordt uw oldtimer getaxeerd en alsnog inclusief WA verzekerd.

Heeft u zelf grote plannen voor een restauratieproject van uw geliefde oldtimer? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies voor een passende oldtimerverzekering.

Test tabel

Heading 1 Heading 2

Heading 3

100 euro 200 euro 300 euro
1100 euro v100 euro100 euro 100 euro

 

19 november 2021

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen