Oldtimers en winterbanden

24 oktober 2017

Onderhoud en schade

Tegen het einde van het jaar zien wij altijd veel vragen voorbijkomen over de noodzaak en het gebruik van winterbanden voor oldtimers. Voor veel oldtimerbezitters is het namelijk onduidelijk of het ├╝berhaupt mogelijk is om winterbanden onder hun klassieker te plaatsen. Wij geven u daarom meer grip op deze vragen.

In principe zijn winterbanden in Nederland niet verplicht maar het wordt wel sterk aangeraden. Winterbanden geven u immers meer grip op de weg bij gladde omstandigheden die kunnen ontstaan door natte bladeren, sneeuw en ijs. Dit advies is niet alleen van toepassing op moderne auto’s, maar ook zeker voor oldtimers.

Wilt u daarnaast met uw klassieker door Duitsland rijden tijdens de wintermaanden, dan bent u zelfs verplicht om winterbanden te gebruiken.

929

Goed voorbereid de weg op

In een eerder artikel gaven wij u diverse tips en redenen om uw oldtimer te laten overwinteren in een stalling. Oldtimers zijn doorgaans toch iets kwetsbaarder voor winterweer dan moderne auto’s. Daarentegen zijn er natuurlijk ook genoeg redenen te bedenken waarom u ook in de winter van uw oldtimer wilt blijven genieten.

Juist voor oldtimers raden wij in dat geval aan om winterbanden te (laten) plaatsen. De belangrijkste reden is dat een oldtimer anders reageert op bepaalde verkeerssituaties dan een moderne auto. Winterbanden kunnen in dat geval juist voordeel bieden bij het terugdringen van de risico’s bij gladheid. Wij geven u een aantal voorbeelden:

  • Langere remweg: Doordat oldtimers doorgaans zwaarder zijn en niet over moderne remsystemen beschikken, moet u rekening houden met een langere remweg. Bij gladheid op de weg wordt dit effect natuurlijk nog eens versterkt.
  • Ontbreken van veiligheidssystemen: Veel oldtimers beschikken niet over bijvoorbeeld ABS of zelfs stuurbekrachtiging.
  • Grotere impact bij een ongeluk: Mocht u dan toch betrokken raken bij een verkeersongeval, dan lopen u en uw inzittenden meer risico op letsel dan bij een moderne auto.

Winterbanden en uw oldtimerverzekering

Een andere veelgehoorde vraag is of winterbanden verplicht worden door uw oldtimerverzekeraar?

Aangezien winterbanden in Nederland niet verplicht zijn, stellen oldtimerverzekeraars deze dus ook niet verplicht. Voor het buitenland kunnen hiervoor echter wel andere regels gelden. Wij begrijpen dat de aanschaf van winterbanden een pittige investering kunnen zijn. Wanneer u er echter voor kiest om uw oldtimer ook tijdens de wintermaanden te blijven gebruiken kunnen winterbanden u een hoop ellende besparen.

Ga zuinig met uw banden om

Juist omdat winterbanden niet goedkoop zijn is het belangrijk dat u hier zuinig mee omgaat. Op deze manier kunt u de levensduur van uw banden verlengen en verlaagt u het risico op ongelukken. Wij geven u graag een paar tips die ook van toepassing zijn op uw zomerbanden.

  • Maak gebruik van een speciale bandenhoes wanneer u de banden opslaat. Zo blijven uw banden droog en vrij van stof.
  • Maak de banden schoon voordat u ze opbergt.
  • Controleer ieder jaar de houdbaarheidsdatum van uw banden en loop de banden na op eventuele scheuren of beschadigingen.
  • Sla uw banden op in een ruimte waar de temperatuur niet te hoog of te laag is. Ongeveer 15 tot 20 graden is ideaal voor banden.

Hoewel voorkomen natuurlijk altijd beter is dan genezen, kan uw oldtimer het hele jaar door toch schade oplopen. Vergelijk daarom via onze website de belangrijkste oldtimerverzekeringen of bereken direct de premie voor uw klassieker.

24 oktober 2017

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen