Oldtimers voor dagelijks gebruik verzekeren

23 december 2021

Verzekeren en financieel

Normaal gesproken hebben oldtimereigenaren hun klassieker voor hobbymatig gebruik en maken er af en toe een ontspannen rit mee. Oldtimerverzamelaars gaan zelfs helemaal nooit de weg op met hun dierbare bezit, omdat zij die aanhouden als belegging of verzamelitem. Toch zijn er steeds meer oldtimereigenaren die hun oldtimer wél willen gebruiken als dagelijks vervoersmiddel. Hoe werkt dat verzekeringstechnisch?

 

Vanwege de doorgaans kwetsbare aard gaan oldtimereigenaren zelden met hun oldtimer de weg op. Alleen voor speciale gelegenheden of ter ontspanning en enkel met goed weer. Het is niet voor niets dat oldtimers tijdens de wintermaanden in een droge en warme stalling moeten staan. Ook oldtimerverzekeraars gaan ervan uit dat een oldtimer enkel voor recreatieve ritten wordt ingezet. Zodoende zijn ook de polisvoorwaarden en premieopbouw hierop afgestemd.

1073

Dagelijks gebruik oldtimer vaak niet verzekerd

Toch zijn er steeds meer oldtimereigenaren die met hun voertuig wel dagelijks en het hele jaar door de weg op willen, bijvoorbeeld om boodschappen te doen en zelfs voor woon-werkverkeer.

Dit brengt logischerwijs ook extra risico’s met zich mee. Zo neemt de kans op schade door een verkeersongeval, parkeerschade, vandalisme, schade door extreem weer en ook diefstal toe. Uw oldtimer loopt dus dezelfde risico’s als een hedendaagse auto.

Hierdoor lopen oldtimereigenaren regelmatig tegen problemen aan wanneer zij hun oldtimer voor dagelijks gebruik willen verzekeren. Verzekeringsvoorwaarden die problemen kunnen geven:

Maximaal aantal kilometers per jaar. Bij hobbymatig gebruik gaan de meeste verzekeraars ervan uit dat u niet meer dan 5.000 kilometer rijdt met uw oldtimer. Dit biedt als voordeel dat een oldtimerverkeringspremie lager ligt dan een standaard autoverzekering. Bij dagelijks gebruik zal het aantal gereden kilometers per jaar natuurlijk aanzienlijk hoger liggen, maar dit wordt door veel verzekeraars dus niet gedekt.

Stallingsclausule. Zoals eerder genoemd werken de meeste oldtimerverzekeraars met een verplichte winterstalling voor uw oldtimer. Dit betekent dat uw oldtimer tijdens de wintermaanden niet verzekerd is, wanneer u hier toch mee de weg op gaat.

Schadevrije jaren. Oldtimerverzekeraars werken doorgaans niet met het bonus-malussysteem, vanwege het minimale gebruik. De vraag is in hoeverre zij dit alsnog kunnen doen.

Extra auto voor dagelijks gebruik. Doordat een oldtimer normaal gesproken alleen hobbymatig wordt gebruikt, stellen de meeste oldtimerverzekeraars de aanwezigheid van een moderne auto voor dagelijks gebruik verplicht.

Toch een passende oldtimerverzekering

Met name onder de ‘nieuwe’ generatie oldtimers zijn er steeds meer oldtimers te vinden die, mits goed onderhouden, uitstekend dienst kunnen doen voor dagelijks gebruik. Enkele specifieke voorbeelden zijn:

  • Mercedes-Benz W113;
  • Volvo 200-serie;
  • Volkswagen Golf 1 of 2;
  • Land Rover Defender.

Dit zijn klassiekers die zich al hebben bewezen als degelijk en betrouwbaar. Zoals eerder genoemd speelt regelmatig onderhoud een belangrijke rol naarmate auto’s ouder worden. Ook moet er in sommige gevallen extra aandacht besteed worden aan de beveiliging van uw oldtimer.

Daarom bieden wij voor deze groep oldtimereigenaar een passende oldtimerverzekering. Zo stemmen wij zowel de verzekeringsvoorwaarden, dekking en premieopbouw af op uw situatie en wensen. Daarbij houden wij uiteraard rekening met de risico’s die horen bij dagelijks gebruik, is uw oldtimer ook bij relatief veel kilometers per jaar gedekt en geldt er in sommige gevallen geen stallingsclausule.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor het verzekeren van een oldtimer voor dagelijks gebruik? Ons team aan specialisten denkt graag met u mee voor een passende oldtimerverzekering.

23 december 2021

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen