Oldtimerverzekeringen vergelijken? Hier moet u op letten.

23 december 2021

Verzekeren en financieel

Wie op zoek gaat naar een passende oldtimerverzekering, zal al snel merken dat er nogal wat verschillen kunnen zijn tussen de voorwaarden en premies waar verzekeraars mee werken. Wat voor u de beste oldtimerverzekering is, hangt daarom af van uw specifieke situatie. Als het gaat om het vergelijken van oldtimerverzekeringen hebben wij een aantal belangrijke criteriapunten voor u op een rij gezet, waarmee u zelf een goede afweging kunt maken wat voor uw oldtimer(s) het beste is.

 

Voor zowel nieuwkomers als ervaren oldtimerverzamelaars kan het vinden van de beste oldtimerverzekering soms best een uitdaging zijn. Een oldtimerverzekering verschilt in veel opzichten natuurlijk al van een standaard autoverzekering, maar ook onderling kunnen er een aantal belangrijke verschillen zijn.

Om te voorkomen dat deze verschillen financieel nadelig voor u uitpakken, is het daarom belangrijk om oldtimerverzekeringen met elkaar te vergelijken. In dit artikel leggen wij u graag uit op basis van welke criteria u kunt bepalen of een verzekering ook daadwerkelijk goed bij u past.

1072

De belangrijkste verzekeringsvoorwaarden

Elke oldtimerverzekering bestaat uit een aantal belangrijke basisvoorwaarden. Het verschil zit hem echter in de invulling van die voorwaarden. Veel van deze voorwaarden hebben betrekking op de kenmerken van uw oldtimer, zoals;

  • Het bouwjaar. Hoewel een auto formeel pas op 40-jarige leeftijd de oldtimerstatus heeft, bieden veel verzekeraars ook een oldtimerverzekering voor auto’s vanaf 25 jaar.
  • Het type brandstof. Met name wanneer uw oldtimer op diesel rijdt of een andere minder populaire brandstofsoort, is het belangrijk om te controleren of een verzekeraar hiervoor aanvullende voorwaarden hanteert.
  • Gebruik van uw oldtimer. Verwacht u veel kilometers per jaar te rijden met uw oldtimer of juist niet.
  • Automerk/model. De premieopbouw van bijvoorbeeld een zeldzame Ferrariklassieker vraagt om een andere aanpak dan een minder zeldzaam exemplaar.
  • Taxatiewaarde. Een oldtimer kan natuurlijk niet op basis van de cataloguswaarde verzekerd worden en moet daarom door een specialist worden getaxeerd. Controleer bovendien goed of een verzekeraar ook rekening houdt met een eventuele waardevermeerdering.
  • Eisen omtrent winterstalling en beveiliging. Bij veel oldtimerverzekeraars is een winterstalling verplicht en mag uw oldtimer tijdens de wintermaanden niet de weg op. Ook kan een verzekeraar minimale eisen stellen aan de beveiliging van uw oldtimer en/of stalling.
  • Premieopbouw en kortingen. De premieopbouw is natuurlijk geheel afhankelijk van het te verzekeren object. Er zijn echter oldtimerverzekeraars die een leuke korting bieden, wanneer u bijvoorbeeld bent aangesloten bij de FEHAC of een oldtimerclub.

Bijzondere situaties en uw oldtimerverzekering

De bovengenoemde verzekeringsvoorwaarden gaan uit van het verzekeren van één redelijk tot goed onderhouden oldtimer. Er zijn echter ook situaties die om nog meer maatwerk vragen als het op verzekeren aan komt.

Wellicht moet uw oldtimer eerst gerestaureerd worden voor u hiermee de weg op kan. Een dergelijk restauratieproject kan maanden of zelfs jaren duren. In dit geval kan een speciale restauratieverzekering uitkomst bieden. U betaalt dan niet onnodig voor risico’s, zoals rijrisico, maar uw oldtimer is wel verzekerd bij schade door brand of diefstal.

Heeft u niet één maar meerdere oldtimers, dan zoekt u een oldtimerverzekeraar die uw gehele oldtimercollectie kan verzekeren. Met de zogenoemde collectietimerverzekering valt uw gehele verzameling onder dezelfde polis. Dat scheelt niet alleen administratieve rompslomp, maar ook premie. Het gaat hierbij namelijk ook om oldtimers die zelden tot nooit op de weg komen.

Uw oldtimerverzekering vergelijken via onze website

Bent u benieuwd welke oldtimerverzekering het beste bij uw situatie past? Via onze website kunt u eenvoudig en snel meerdere oldtimerverzekeringen met elkaar vergelijken. Vergeet natuurlijk niet om op internet op zoek te gaan naar reviews en klantenervaringen over uw beoogde verzekeraar.

23 december 2021

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen