Uw oldtimer uit de winterstalling halen

9 maart 2018

Onderhoud en schade

Langzaamaan komt het einde van de winter in zicht en kunt zich weer verheugen op het maken van zonnige ritten met uw oldtimer. Om ervoor te zorgen dat uw oldtimer straks weer als een zonnetje rijdt, is het wel belangrijk dat u deze eerst goed voorbereid op wat mogelijk komen gaat.

Afgelopen winter was er weer voldoende sneeuw, gladheid en vrieskou. Gelukkig kan een winterstalling uw oldtimer beschermen tegen deze vijandige elementen van de natuur. In een eerder verschenen artikel zijn we al dieper ingegaan op de voordelen van een winterstalling.

Een winterslaap betekent wel dat uw oldtimer voor een langere periode heeft stilgestaan, iets waar geen enkele auto gelukkig van wordt. Door de juiste handelingen te verrichten kunt u echter weer zorgeloos de weg op wanneer de zomerse temperaturen in aantocht zijn. Wij geven u daarom graag een aantal tips!

Controleer het oliepeil en andere vloeistoffen

Zonder olie komt u natuurlijk nergens. Controleer daarom eerst het oliepeil voordat u überhaupt de motor van uw oldtimer start. Mocht u dit niet al voor de winter gedaan hebben raden wij u tevens aan om de olie te verversen.

Afhankelijk van het bouwjaar en type is dit ook een goed moment om de remvloeistof, koelvloeistof en eventuele ruitenwisservloeistof van uw oldtimer na te lopen.

883

Accu opladen

Heeft u uw oldtimer afgelopen winter niet op een druppellader aangesloten? Dan dient u er eerst voor te zorgen dat de accu alsnog volledig wordt opgeladen. Anders is de kans groot dat de accu leeg is en dit problemen zal geven bij het starten van uw oldtimer.

Controleer de bandenspanning

Over de afgelopen maanden kunnen uw banden mogelijk wat lucht zijn verloren, waardoor het van belang is om de bandenspanning te controleren.

Daarnaast kunnen door het gewicht van de oldtimer rechte vlakken zijn ontstaan mits u de auto niet op blokken heeft geplaatst. Pomp daarom iets meer lucht in uw banden dan normaal, tot maximaal 3 bar. Wanneer u een aantal ritten met uw oldtimer heeft gemaakt kunt u de bandenspanning weer terugbrengen tot een normaal niveau en zijn de rechte vlakken vaak verdwenen.

Afdekmateriaal verwijderen

Uiteraard dient u alle hoezen en kappen van uw oldtimer te verwijderen voordat u de weg op gaat. Vergeet ook niet om eventuele doeken uit uw uitlaat te verwijderen! Vergeet ook niet uw ruitenwissers en antenne terug op de auto te plaatsen indien u deze voor de winterstalling heeft verwijderd.

Brandstoftoevoeging

Als het goed is heeft uw oldtimer met een volle tank overwinterd in verband met roestvorming. Onder andere de aanwezige ethanol kan voor een aanslag zorgen in uw tank, brandstofleidingen en carburateur. Er zijn gelukkig meerdere kwalitatieve brandstoftoevoegingen op de markt die deze aanslag kunnen verwijderen.

De motor laten draaien

De allereerste keer dat u de motor weer aanzet is het belangrijk dat u deze de tijd geeft om goed warm te laten draaien. De eventuele choke moet u goed opentrekken en als de auto in zijn vrij staat even een paar keer flink gas geven. Doe dit natuurlijk wel in de open lucht of in een optimaal geventileerde ruimte!

Plasje olie onder de auto?

Ligt er een plas(je) olie onder de auto? Geen paniek. Door het lange stilstaan kan het gebeuren dat de pakking inklinkt en daardoor olie gaat lekken. Na een paar ritten gaat deze weer uitzetten en lost het lekkageprobleem zich vanzelf op. Blijft de lekkage na de eerste kilometers doorgaan? Dan is er helaas meer aan de hand.

Goede voorbereiding

Op dit moment is deze laatste tip natuurlijk mosterd na de maaltijd, maar voor de volgende overwintering kan de juiste voorbereiding u ontzettend veel werk schelen als u de oldtimer weer uit de winterstalling haalt.

Om tot slot écht zorgeloos de weg op te kunnen raden wij u natuurlijk ook aan om te zorgen voor een goede oldtimerverzekering. Via onze website kunt u eenvoudig meerdere verzekeraars vergelijken of direct uw premie berekenen. Wij wensen u in ieder geval vele zonnige ritten toe de komende zomer.

9 maart 2018

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen