Wat te doen bij pech onderweg met uw oldtimer?

6 augustus 2020

Onderhoud en schade

Oldtimers zijn prachtige maar tegelijkertijd ook vaak kwetsbare voertuigen. De kans dat u onverwachts langs de kant van de weg komt te staan met een mankement aan uw geliefde klassieker is helaas niet ondenkbaar. Het is daarom belangrijk dat u weet wat u in zo’n situatie moet doen om ervoor te zorgen dat uw defecte oldtimer weer thuiskomt en wat uw oldtimerverzekeraar op zo’n moment voor u kan betekenen.

Wist u dat Nederlandse auto-eigenaren gemiddeld eens in de vier jaar pech onderweg krijgen? Dat zijn gemiddeld 100.000 pechgevallen per maand.

Bij oldtimers ligt de kans op pech onderweg helaas nog hoger. De onderdelen van oldtimers zijn vaak kwetsbaarder en oudere auto’s beschikken niet over een boardcomputer die kan vertellen wanneer er iets niet in orde is.

Een slimme oldtimereigenaar is daarom goed voorbereid op dergelijke situaties, maar wat houdt dat slimme precies in?

Vertrouwen op uw oldtimer

Als u met uw klassieke bolide de weg op gaat, moet u erop kunnen vertrouwen dat deze in topconditie is. Dat betekent regulier onderhoud en regelmatig alles controleren. Zaken die veel aandacht verdienen zijn onder andere:

  • Olie
  • Banden
  • Koelvloeistof
  • Accu

Zoals gezegd beschikken oldtimers niet over veiligheidssystemen die bij problemen tijdig waarschuwen. Wie zijn oldtimer goed kent, zal echter sneller in staat zijn om te horen en te voelen als er een defect dreigt te ontstaan. Hoort u bijvoorbeeld een geluid dat u niet vertrouwd of merkt u iets vreemds aan het rijgedrag van uw oldtimer? Bezoek dan zo snel mogelijk een garage om mogelijk erger leed te voorkomen.

895

Belangrijk voor onderweg

Ook al maakt u slechts korte ritjes met uw oldtimer, dan nog zijn er een aantal spullen die u altijd bij zich moet hebben voor het geval u pech onderweg krijgt of te maken krijgt met kleine mankementen. Dit zijn:

  • Gevarendriehoek
  • Reflecterend vestje
  • EHBO-kit
  • Reservelampjes
  • Een gereedschapset(je) waarmee u de belangrijkste moeren en bouten kunt vastdraaien
  • Een oude doek of poetslap om uw handen mee te beschermen en schoon te maken
  • Krik
  • Startkabels
  • Indien mogelijk een reservewiel

De bovengenoemde items zijn belangrijk voor uw eigen veiligheid en dat van eventueel andere inzittenden.

Bij kleinere defecten is het ook fijn als u de spullen bij zich heeft om deze zelf te verhelpen. Een kapot achterlicht is bijvoorbeeld niet heel ernstig, maar kan u wel een vervelende boete opleveren. Het is zonde als u in dat geval de wegenwacht moet bellen voor een klein probleem dat u eigenlijk zelf prima had kunnen oplossen.

Pechhulp via uw oldtimerverzekeraar

Ondanks goed onderhoud is het risico op pech onderweg helaas niet geheel te vermijden. Het allerbelangrijkste in zo’n situatie is dat u zichzelf en eventueel andere inzittenden direct in veiligheid brengt.

Staat u langs de weg? Plaats dan 30 meter achter uw voertuig de gevarendriehoek om naderend verkeer te waarschuwen. Zorg dat u vervolgens op veilige afstand van de weg in de berm of achter de vangrail gaat staan om te wachten op hulp.

Heeft u een oldtimerverzekering met pechhulp? Dan kunt u uw verzekeraar bellen voor hulp. Zij schakelen direct een garage of sleepwagen in en zorgen dat zowel u als uw oldtimer weer veilig thuiskomen.

Wel kunnen de voorwaarden van deze pechhulp per verzekeraar verschillen. Zo kunt u niet bij alle verzekeraars een beroep doen op pechhulp als u met een lege tank staat, de verkeerde brandstof tankt of uw autosleutels kwijt bent. Controleer tot slot of uw oldtimerverzekeraar ook pechhulp in het buitenland aanbiedt.

Bent u nog op zoek naar een goede oldtimerverzekering met pechhulp? Via onze website vergelijkt u eenvoudig meerdere oldtimerverzekeringen en kunt u direct uw premie berekenen.

6 augustus 2020

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen