Op onze hotlist: De Datsun 240Z (1971)

3 september 2021

Hotlist

In de jaren 60 heeft Datsun een belangrijke doorbraak gemaakt in Amerika en vanaf daar is alles bergopwaarts gegaan voor het Japanse bedrijf. Tegenwoordig onder de naam Nissan blijft de zeldzame Datsun 240Z een verzamelitem voor liefhebbers. Populariteit en schaarste resulteert in exponentiële prijsstijgingen.

Het verhaal achter de 240Z

Het verhaal achter de 240Z begint al in 1964. Dr. Sakuri richt een bedrijf op genaamd Prince en wou concurreren met bedrijven zoals Porsche. Sakuri was een expert op het gebied van motortechniek en Nissan was hiervan onder de indruk. Later kocht het Japanse Nissan Prince over en Sakuri kreeg een aanstelling bij Nissan.

Nissan had zijn eerste ervaring binnen de racerij al opgedaan, via Yutaka Katayama. Nissan was nog niet onder de indruk totdat Yutaka zijn eerste race won. Als beloning kreeg hij de opdracht om marktonderzoek te doen naar de automarkt in Amerika.

In 1971 werd de 240Z gelanceerd en met de kennis van Yutaka Katayama werd deze niet alleen razend populair in Japan, maar ook in Amerika. De Datsun 240Z was de perfecte sportwagen volgens Yutaka alleen had de naam een klein probleempje.

De volledige naam van de Datsun was, ´Datsun Fairlady Z´. In Japan was zo´n naam prestigieus, maar meneer Katayama wist dat deze naam in Amerika niet ging werken en veranderde handmatig alle stickers van ´fairlady´ naar ´240´, voordat deze auto’s naar Amerika werden verscheept.

1015

Technische specificaties Datsun 240Z

De Datsun 240Z staat niet alleen bekend om zijn sportieve uiterlijk, maar ook om zijn verrassend goede rijstijl. Onder de motorkap vindt u een zescilinder lijnmotor met 150 pk. Deze Japanse oldtimer heeft een topsnelheid van 202 Km/u en een acceleratiesnelheid van 8.0 seconden.

De Japanse 240Z had vergelijkbaar en zelfs soms beter vermogen dan automerken zoals Jaguar, Porsche en BMW terwijl deze Europese auto’s een stuk duurder waren.

Deze indrukwekkende specificaties werden niet alleen door de consument gewaardeerd. De 240Z presteerde zeer goed in diverse races. Deze Datsun heeft gewonnen in sportraces, rallyraces, safariraces en is zelfs derde geworden in een ijsrace.

Nissan maar ook consumenten die het leuk vonden om de auto te modificeren, bleven door ontwikkelen met de motor van de “Fairlady”. Omdat de auto makkelijk te modificeren was ging dit soms tot het extreme. Er zijn exemplaren op internet te vinden met meer dan 500 pk.

Stijgende populariteit van JDM auto`s

Al langere tijd winnen Japanse klassiekers of JDM auto’s aan populariteit. JDM staat voor ‘Japanese Domestic Market’. Deze sportwagens zijn oorspronkelijk gefabriceerd voor de Japanse wegen, waardoor het stuur in originele JDM auto’s aan de linkerkant zit.

Tegenwoordig worden nieuwere modellen ook geproduceerd in Amerika en Europa. Inmiddels hebben veel JDM auto’s de youngtimer of semi-oldtimer status gekregen.

Prijsontwikkeling van de Datsun 240Z

Doordat in de afgelopen jaren de populariteit zo snel toenam, is in één jaar tijd de gemiddelde prijs voor deze auto met meer dan 30% gestegen. Dit geldt voornamelijk voor de 240Z in concoursstaat en excellente staat.

Voor een originele (concours) 240Z betaalde u in mei 2020 $65.000 tegenwoordig zal u er niet snel een vinden voor onder de $95.000.

3 september 2021

Hotlist

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen