Op onze Hotlist: de Lotus Elan (1962)

9 november 2022

Hotlist

De Lotus Elan van het Britse merk Lotus viert dit jaar zijn 60e verjaardag. De populaire tweezitter kwam eind oktober 1962 op de markt en veroverde door zijn perfecte wegligging heel wat harten van autoliefhebbers. Vandaag de dag is het vanwege zijn tijdloze ontwerp nog steeds een populair model.

De Lotus Elan is een van de bekendste modellen van het Britse sportautomerk. In 2022 zijn er wereldwijd nog ruim 1.300 verschillende Lotus Elan’s geregistreerd, waarvan de meeste in handen zijn van verzamelaars. De oldtimer staat tot op de dag van vandaag bekend als een fijn te besturen auto, dankzij het lichte gewicht en duurzame technieken. 

 

1128

Geschiedenis Lotus Elan
Colin Chapman, oprichter van Lotus, wilde een roadster ontwikkelen die makkelijker te bouwen was en minder fragiele en dure onderdelen bevatte dan de Lotus Elite. De Lotus Elan was de opvolger en tevens vervanger van die Lotus Elite, die technisch niet betrouwbaar bleek en relatief duur was. De allereerste serie van de Elan beschikte over een 1.499 Conventry Climax viercilindermotor met 100 pk.

De ontwikkeling van de Lotus Elan ging door zijn populariteit razendsnel. In 1963 werd er een hardtop model leverbaar en de coupéversie werd twee jaar later (1965) uitgebracht. In de jaren daarna werd nog de Lotus Elan +2 in 1967 uitgebracht. Deze auto was bijzonder door het elegante ontwerp van de auto. De Elan +2 had een vermogen tussen de 108-126 pk en een topsnelheid van 190 km/u. De Elan +2 kon binnen 7,9 seconden van 0-100 km/u.

Uiteindelijk bracht Lotus in 1971 nog de Lotus Elan Sprint uit, waarschijnlijk de Elan waar liefhebbers het meeste rijplezier uithalen. Dit is te danken aan zijn lage gewicht van 700 kilogram in combinatie met een 1,6-liter Twin Cam-motor met vermogen van 126 pk, wat zorgt voor een topsnelheid van 190 km/u. 

Specificaties van de Lotus Elan
De Lotus Elan beschikt over onafhankelijke wielophanging en schijfremmen rondom de auto. Het publiek is vooral enthousiast over de perfecte wegligging die de Elan heeft. Bij sportwagens is het gebruikelijk dat een fijne wegligging van de auto vaak samengaat met een keiharde vering. Dit is niet het geval bij de Lotus Elan, die juist beschikt over een soepele vering zonder dat dit ten koste gaat van de scherpte.

De Elan was ook de eerste Lotus die was uitgerust met een stalen chassis met daaromheen een carrosserie van glasvezel koolstof, wat bijdroeg aan het lage gewicht.

Prijsontwikkeling Lotus Elan
De Lotus Elan is in recente jaren populairder geworden en in waarde gestegen. Dit komt mede door de reputatie van Lotus, maar ook het tijdloze ontwerp van de sportwagen dragen bij aan de waardeontwikkeling. 

In 1962 kostte de Lotus Elan iets meer dan $1.700. 56 jaar later is de laatst bekende verkoop van de Lotus Elan uit 1962 en werd deze verkocht voor ruim $45.000. Andere modellen van de Lotus Elan, die tussen 1963-1975 zijn geproduceerd, worden momenteel tussen de $10.000 en $60.000 in waarde geschat. 

Buiten de aanschafkosten zijn reparatiekosten van de Lotus Elan relatief duur. Het vervangen van een verrot chassis kan al gauw duizenden euro’s kosten.

Naast het rijden in een Lotus Elan kan de Britse klassieker ook een waardevolle investering zijn. De prijsstijging over de afgelopen jaren door de reputatie als een van de fijnst sturende auto’s en het merk Lotus dat op de motorkap prijkt kunnen ertoe leiden dat de Lotus Elan ook de komende jaren verder in waarde toeneemt.

Uw Lotus verzekeren
Bent u in het bezig van een Lotus Elan of een andere oldtimer, maar bent u nog niet tevreden over uw verzekering?

Oldtimer-verzekering heeft al een legio aan oldtimers verzekerd en kijkt graag samen met u naar een persoonlijke oplossing. 

9 november 2022

Hotlist

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen