Op onze hotlist: De Lotus Esprit S4 (1997 – 2004)

25 mei 2021

Hotlist

De Lotus Esprit S4 is ontworpen door de man die tijdens het ontwerpen van auto´s geïnspireerd werd door origami, Giorgetto Guigiaro. Hij wordt beschreven als één van de belangrijkste auto-ontwerpers van de 20e eeuw. Op dit moment is de Lotus Esprit S4 een echt collectors-item die fors in waarde is gestegen, omdat het de laatste Lotus Esprit generatie ooit is.

Een lang proces vol verbetering

Het eerste model werd gelanceerd in 1976, dit was de Lotus Esprit S1, daarna volgden er nog zes andere modellen tot de S4. De voorganger van deze Britse oldtimer werd in hetzelfde jaar gelanceerd. Dit was de Esprit Sport 300. Van de Engelse Sport 300 zijn er veel minder geproduceerd dan van de S4. De Sport 300 telde 64 exemplaren en de Esprit turbo S4, 625 en de S4S, 367. De S4 is meer ontworpen voor dagelijks gebruik en gebruikt technieken zoals “power steering” oftewel ABS. Zowel het interieur als het exterieur zijn beide opnieuw ontworpen. De styling was voor de jaren 90 aangepast met een slankere voorspoiler en een meer aerodynamische achtervleugel.

896

Technische kenmerken van de Lotus Esprit S4

In eerste instantie wilde Lotus een krachtige V8 benzinemotor plaatsen in de S4 met extra vermogen tot 500 pk. Door een koppellimiet bleef het vermogen “helaas” steken op 300 pk bij 400NM koppel. Desalniettemin beschikt deze indrukwekkende Lotus over een acceleratiesnelheid van 4.6. Zoals eerder beschreven is een belangrijk kenmerk van deze auto dat hij over moderne technieken beschikt zoals ABS. Met de toen der tijd luxe bekleding zal u met veel gemak lange routes kunnen rijden.

Dit zijn een aantal aandachtspunten als u een Esprit S4 zou willen aanschaffen:

  • Let op de legering
  • De “power steering” oftewel ABS
  • de voorfiltertank, dit vooral bij de viercilindermotors

Zorg dat dit allen werkt, want auto’s die niet worden gebruikt, vooral in de winter, vertonen defecten wanneer vocht de contacten en aansluitingen heeft aangetast.

De waarde ontwikkeling van de Lotus Esprit S4

Deze sportwagens zijn in zeer gelimiteerde opgaven gelanceerd. Dit komt mede doordat de bolides met de hand gemaakt werden. Deze factoren zorgen ervoor dat de waarde van deze Esprit in concoursstaat op dit moment ongeveer $63.000 bedraagt. Er is ook een prijsklasse ‘uitstekend’. Het verschil tussen concours en uitstekend is eigenlijk alleen te zien door een deskundige.

Het verschil in waarde is wel groot, voor een Esprit S4 in uitstekende staat betaalt u $42.900. Bent u al de trotse eigenaar van een Lotus sportwagen? Dan mag een goede sportwagenverzekering natuurlijk niet ontbreken! Als specialist in het verzekeren van luxe sportwagens, hebben wij ook veel ervaring met het verzekeren van Maserati sportwagens.

25 mei 2021

Hotlist

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen