Op onze Hotlist: De Mazda RX-7 (derde generatie)

19 juni 2020

Hotlist

Begin jaren negentig verscheen de derde generatie van de Mazda RX-7 op de markt. Waar de eerste twee voorgangers niet zo goed uit de verf kwamen, was en is de Mazda RX-7 (FD3S) daarentegen een groot succes. De verbeterde wankelmotor in combinatie met een goede bouwkwaliteit en ultiem rijplezier, maakt dat deze sportwagen wederom aan populariteit wint. Wie niet meer dan €30.000 wil betalen voor deze Japanse klassieker moet niet te lang wachten.

Eerder schreven wij al over de alom bekende Mazda Miata, maar minstens zo interessant is deze sportieve RX-7. Met de eerste generatie RX-7 had Mazda de primeur om als eerste een auto met wankelmotor te introduceren. Het principe was gebaseerd op de reeds bestaande rotatiemotor, echter hebben de Japanners de techniek verbeterd waardoor hun wankelmotoren kleiner en krachtiger waren.

Helaas bleek de bouwkwaliteit van deze eerste generatie motoren niet geweldig, waardoor de eerste twee generaties RX-7 die tot eind 1989 in productie waren een niet al te beste betrouwbaarheidsreputatie hadden.

Derde keer is scheepsrecht

Met de ontwikkeling en introductie van de Mazda RX-7 (FD3S) begin jaren negentig hadden de Japanners het veel beter voor elkaar. Dankzij het unieke design en de geïnvesteerde kennis in zowel prestaties als duurzaamheid werd de derde generatie een succes.

De nieuwste 13B-REW motor was de eerste ter wereld met een sequentiële turbo. Dit resulteerde in 241 pk bij 6.500 toeren wanneer de tweede turbo ook aan het werk wordt gezet. Dankzij de handgeschakelde vijfbak heeft de RX-7 (FD3S) slechts 5,3 seconden nodig om op 100 km/u te komen en trekt uiteindelijk door tot 250 km/u.

Wat veel sportwagenliefhebbers aan deze auto waarderen is dat behalve de bijzondere motor er verder weinig poespas te vinden is. Zo heeft RX-7 geen vierwielaandrijving, geen speciale aerodynamica en geen meesturende achteras. Dit creëert een hele pure rijervaring en wat er niet is, kan ook niet stuk gaan. Dankzij de lange neus met laaggeplaatste motor in combinatie met een gewicht van maximaal 1.300 kilo, maakt dat deze Mazda RX-7 zeer sportief en fijn rijdt. Een sportwagen puur sang.

915

Waardeontwikkeling

Zoals we eerder aangaven neemt de vraag naar deze generatie van de RX-7 snel toe, wat ook effect heeft op gemiddelde verkoopprijs. Afhankelijk van de staat van onderhoud en uitvoering betaalt u nu zo’n €23.000.

De kans dat deze prijs op korte termijn gaat stijgen is echter aannemelijk. In de Verenigde Staten is de gemiddelde waarde in een jaar tijd bijvoorbeeld al gestegen van $25.000 naar $31.000. Mocht u deze vlotte Mazda RX-7 al enige tijd op uw wensenlijstje hebben staan, wacht dan niet lang en vergeet bovendien niet om uw aankoop goed te verzekeren.

19 juni 2020

Hotlist

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen