Op onze hotlist: De MG T-series 1936 – 1955

27 november 2020

Hotlist

Wie het heeft over klassieke roadsters, heeft het natuurlijk over de MG T-series. Deze sportieve oldtimers zijn een feest voor het oog, terwijl een aantal modellen ook vandaag de dag nog opvallend betaalbaar zijn. Dat zou echter wel eens kunnen gaan veranderen. Recent is er namelijk een MG TD uit 1952 voor een opvallend hoog bedrag geveild.

De MG T-series heeft een rijke geschiedenis en kent meerdere modellen en uitvoeringen. In de basis zijn het allemaal sportieve tweezitters die al snel mateloos populair werden onder de Britse bevolking. Minstens zo opvallend is dat de MG T de eerste sportauto is die ook op grote schaal in de smaak viel bij de Amerikanen.

Dit had te maken met de Tweede Wereldoorlog. Terwijl de meeste autofabrieken in puin lagen, bleef de MG-fabriek redelijk gespaard. Om de leegte na de oorlog op te vullen, besloot MG om direct in 1945 de productie van de MG-TC op te starten. Een voor die tijd vlotte sportwagen, die vooral in de smaak viel bij overzees gestationeerde Amerikaanse soldaten. Ook na de oorlog bleef de auto populair en zijn er heel wat exemplaren naar de Verenigde Staten verscheept.

829

De MG T-generaties

De eerste generatie is de MG TA, die gelanceerd werd in 1936. Dit was in feite de opvolger van de MG PB en dankzij een snelheid van 130 km/u won de TA onder andere zijn eerste race in Australië. Van dit model zijn er slechts 3.000 exemplaren gebouwd.

In 1939 verscheen de MG TB. De motor van dit model was ten opzichte van de eerste generatie aanzienlijk verbeterd. Helaas kreeg deze auto geen eerlijke start, doordat de productie na het uitbreken van de oorlog volledig stil kwam te liggen. Hierdoor zijn er maar 379 exemplaren gebouwd, waarmee dit tevens de meest zeldzaamste T-serie is.

In 1945 verscheen de onder de Amerikanen geliefde MG TC en in 1950 was het tijd voor de MG TD. Voor dit model had MG de focus vooral op comfort gelegd en was deze T-serie groter, maar ook lomper dan zijn voorgangers. De MG TD werd daarom met enigszins gemengde gevoelens ontvangen door het grote publiek. Men vond dit de minst sportieve T-serie.

830

Opvallende prijs MG TD

Desalniettemin is de MG TD een kunstwerk om te zien en van alle T-series de meest betaalbare variant. Waar u deze auto lange tijd voor nog geen $20.000 op de kop kon tikken, ging er recent een exemplaar tijdens een veiling voor bijna $40.000 onder de hamer.

De laatste was de generatie MG TF en verscheen in 1953 op de markt. MG had duidelijk geluisterd naar de eerdere klachten over de MG TD en rustte de laatste generatie dan ook beter uit. De TF werd in 1955 opgevolgd door de MGA, waarmee er een einde kwam aan de lange MG T-series lijn die onder oldtimer liefhebbers nog steeds populair zijn.

27 november 2020

Hotlist

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen