Op onze Hotlist: De Peugeot 205 GTI (1984 – 1992)

29 april 2020

Hotlist

De Peugeot 205 GTI zag in 1984 het levenslicht behoorde dankzij zijn felle karakter direct tot de ‘hot hatch’ toppers in die jaren. De kleine ongetemde Franse leeuw was dan ook jarenlang een van de best verkochte auto’s en lijkt weer in comeback te maken.

In 1984 was Peugeot zeker niet de eerste met het ‘hatch design’, maar de Fransen brachten dit ontwerp met de 205 GTI wel naar een veel hoger niveau.

De rode accenten en belijningen doen al vermoeden dat het om een pittig beestje gaat en niets is minder waar. De eerste 205 GTI kreeg een 1.6 liter benzinemotor, goed voor zo’n 105 pk. Doordat de auto zelf slechts 900 kilo weegt, in combinatie met een fijne wegligging en zijn strakke stuurkunsten, kan het voelen alsof je in een kart rijdt.

916

Latere modellen

Niet veel later verscheen de Peugeot 205 GTI met een 1.9 liter benzinemotor die 115 pk op de been brengt. In 1986 kwam Peugeot met een 131 pk uitvoering die vooral meer koppel heeft, samen met betere remschijven en breder rubber.

Begin jaren negentig investeerde Peugeot in een opwaardering van het interieur van de 205 GTI en werden er een aantal speciale edities uitgebracht.

In 1992 kwam er een einde aan de productie van de Peugeot 205 GTI. Het originele karakter van de auto was inmiddels verwaterd, doordat mensen steeds meer zelf aan de auto gingen sleutelen (tunen en modificeren). Dit deed de reputatie van het model geen goed.

Betaalbaar

In de jaren tachtig was de Peugeot 205 GTI een betaalbare stuurmanauto en ook als respectabele oldtimer hoeft u niet diep in de buidel te tasten. Vooral de eerste modellen gaan momenteel voor zo’n €5.000 tot €12.000 onder de hamer.

Wel willen wij een kleine kanttekening maken wanneer u op zoek gaat naar deze klassieker. Peugeot had destijds een beetje het imago om zijn auto’s met de Franse slag in elkaar te zetten. Uiteraard zijn dit gewoon degelijke auto’s, maar het is wel verstandig om bij de aanschaf van deze oldtimer extra goed te letten op slijtage van de versnellingsbak, ophanging en de bekleding.

Investeert u iets meer in een zeer goed onderhouden Peugeot 205 GTI, dan bent u verzekerd van heel veel rijplezier!

29 april 2020

Hotlist

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen