Op onze hotlist: De Subaru 360 (1958 – 1971)

1 maart 2021

Hotlist

De Subaru 360 schreef geschiedenis als de eerste productieauto van het Japanse merk en wordt ook wel liefkozend het ‘lieveheersbeestje’ genoemd. Opvallend genoeg schreef de Subaru 360 in 2020 wederom geschiedenis, door de grootste waardestijging op jaarbasis ooit voor een oldtimer neer te zetten. Wat maakt de Subaru 360 ineens zo gewild?

Betaalbaar, compact, zeer efficiënt en toegankelijk voor elke Japanner. De Subaru 360 kon in zijn tijd gezien worden als de Japanse evenknie van de Fiat 500 of Volkswagen Kever. Voor Japanners was dit de eerste betaalbare gezinsauto en een uitstekend alternatief voor de brommer. Uiteindelijk zijn er bijna 400.000 exemplaren in meerdere uitvoeringen gebouwd, waarvan de tweedeurs Sedan veruit het populairst was.

997

Subaru 360 – Klein en licht

Hoewel de Subaru 360 destijds werd gepresenteerd als gezinsauto, zou men zich met vier man enigszins claustrofobisch voelen in deze oldtimer. De Japanse klassieker is bijna 3 meter lang, 1,30 meter breed en slechts 500 kilo. Tijdens de productie was de Subaru 360 daarom niet alleen goedkoop in aanschaf, maar betaalden eigenaren destijds ook bijna geen belasting over de auto.

Het lage gewicht van de Subaru 360 is onder meer te danken aan het monocoque chassis en de glasvezel dakconstructie. Verder is het interieur van de auto vervaardigd uit lichte materialen en van een dashboard eigenlijk geen sprake.

Het lichte gewicht compenseert de beperkte prestaties van het motortje dat achterin is geplaatst. Met een cilinderinhoud van slechts 365cc heeft de bestuurder niet meer dan 16 pk tot zijn beschikking. Desalniettemin zorgt het motortje voor een pittig karakter op de weg.

Sterkste prijsstijging ooit voor Subaru 360

Wat deze oldtimer op dit moment vooral zo sensationeel maakt is de recente waardeontwikkeling. Veilingwebsite Hagerty heeft niet eerder een oldtimer zo sterk in prijs zien stijgen in een jaar tijd. In januari 2020 bracht een Subaru 360 Sedan uit 1969 in goede conditie nog $10.000 op. Een jaar later is die prijs opgelopen naar $45.000, wat neerkomt op een verviervoudiging van de waarde.

De plotselinge populariteit van het lieveheersbeestje is te danken aan de algehele populariteit van Aziatische oldtimers. Daarbij is de Subaru 360 een van de weinige Aziatische oldtimers van vóór 1970.

Heeft u een oldtimer waarvan de actuele waarde recent is toegenomen? Dan kan een hertaxatie nodig zijn om onderverzekering te voorkomen.

1 maart 2021

Hotlist

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen