Op onze hotlist: Mitsubishi Starion 1989

18 oktober 2021

Hotlist

Sportieve Japanse klassiekers zijn met een ware opmars bezig, wat ook is terug te zien in de prijsontwikkeling. Voor wie minder diepe zakken heeft en toch voor een degelijke jaren tachtig race icoon wil gaan, zijn er gelukkig (nog) betaalbare alternatieven. Eén daarvan is de Mitsubishi Starion uit 1989.

De jaren tachtig van de vorige eeuw waren hoogtijdagen voor de turbomotor en Mitsubishi liep voorop met de nieuwste turbotechnieken. Eén van deze turbohoogstandjes is de Mitsubishi Starion, ook wel Starquest genoemd. De Mitsubishi Starion won destijds veel bekendheid door zijn innovatieve turbo en verschijningen op rallyraces. In 1982 werd met de productie begonnen in Japan en al snel kwam de auto ook op de Amerikaanse markt. Dit was te danken via een lucratieve samenwerking met Chrysler, dat de Starion als Conquest onder eigen naam in de Verenigde Staten voerde.

Ook nu is deze Japanse jaren tachtig icoon populair binnen met name de JDM community. JDM staat voor Japanese Domestic Market. JDM sportwagens zijn in de afgelopen jaren enorm gestegen in populariteit. Dit komt onder andere door belangrijke rollen in bekende films. De Starion is onder andere een keer verschenen in een film met Jackie Chan.

Inmiddels dragen veel JDM auto’s al het predicaat “oldtimer”. Dat ze deze leeftijd halen is mede mogelijk dankzij de uitstekende productiekwaliteit en goede onderhoud door (voormalige) eigenaren. Dat is ook waarom JDM auto’s relatief waardevast zijn.

945

Mitsubishi Starion turbo voorloper

De Mitsubishi Starion is in verhouding tot andere sportwagens uit de jaren tachtig nog redelijk geprijsd. De Starion was vanaf lancering al een stuk goedkoper dan zijn Japanse concurrenten, zoals de Mazda RX7 Turbo en Nissan 300ZX Turbo.

Nissan en Mazda hadden rond die tijd ook een turbo, maar de Starion wordt gezien als voorloper van turbogeladen auto’s. Een turbolader (turbocharger) is een pomp die de luchtdruk verhoogt voordat deze naar de cilinders gaat. In eerste instantie werd deze techniek vooral toegepast op dieselmotoren, maar na verloop van tijd ook steeds meer bij benzinemotoren.

Technische specificaties Mitsubishi Starion

De Starion kreeg in 1986 een revisie van Mitsubishi. Het Japanse sportwagenmerk besloot een intercooler te installeren onder de motorkap en dit resulteerde in meer vermogen. De Starion beschikte nu over 178 PK en 2555 cc. De volledige modelnaam van de Starion was nu de Mitsubishi Starion ESI-R en in Amerika werd het de Chrysler Conquest TSi.

Naast aanpassingen in de motorruimte veranderde ook het exterieur. De Starion werd breder en kreeg ook bredere banden. Mede dankzij deze aanpassingen konden Mitsubishi en Chrysler de concurrentie aan gaan met Porsche, Nissan en Mazda.

Plotse stijging sinds 2020

Voor een lange periode was zelfs de nieuwere Starion, met de bredere bouw en nieuwe intercooler, in een uitstekende conditie onder de €12.000 te koop. Vanaf 2021 kwam hier verandering in en steeg de waarde voor een Mitsubishi ‘Starquest’ in concoursstaat in korte tijd met meer dan 30%.

Deze forse stijging komt mede doordat er in 2020 en 2021 een aantal modellen op de markt kwamen zonder modificaties. Daarbij zijn er minder exemplaren geproduceerd dan vergelijkbare sportauto’s zoals de RX-7’s en 300ZXs. Dit zorgt voor schaarste, wat de prijzen opdrijft.

Oldtimerverzekering

Bent u zelf in het bezit van een Japanse klassieker of een andere oldtimer en zoekt u nog een passende oldtimerverzekering? Wij zijn gespecialiseerd in het verzekeren oldtimers, waaronder ook JDM auto’s.

Bent u in bezit of nog op zoek naar een Starion of een andere semi-oldtimer? Dan kan een passende oldtimerverzekering niet missen. Wij bieden voor oldtimers en semi-oldtimers een passende verzekering voor uw geliefde wagen.

18 oktober 2021

Hotlist

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen