Op onze Hotlist: Saab 99 Turbo (1978)

14 augustus 2018

Hotlist

In onze zoektocht naar verborgen oldtimerpareltjes kon het natuurlijk niet uitblijven dat we een keer bij een Saab uit zouden komen. De Saab 99 Turbo uit 1978 om precies te zijn. Vooral de afgelopen twee jaar is juist dit model flink in waarde gestegen.

De Saab 99-serie werd geproduceerd van 1968 tot en met 1984. Opvallend aan deze serie is dat Saab hiermee afstapte van de vertrouwde twee-in-lijn motor en daarentegen koos voor een 4-in-lijn motor met 8 kleppen van het merk Triumph. Daarnaast was de Saab 99-serie een slag groter dan zijn voorganger (96-serie).

994

De eerste Saab 99 modellen vielen goed in de smaak bij het publiek en daarom experimenteerde Saab verder, met als resultaat de 99 EMS (Electric-Manual-Special). Een 99 met injectiemotor die in 1972 op de markt werd gebracht.

Eerste gezinsauto met turbomotor

Toch ging het Saab nog niet ver genoeg en zodoende verscheen omstreeks 1978 de 99 Turbo, de allereerste Saab ooit met een turbomotor. Hoewel er destijds al door andere autofabrikanten sportieve auto’s met turbomotor op de markt waren gebracht, waren deze modellen vaak alleen weggelegd voor de meer ervaren chauffeurs. De Saab 99 Turbo was de eerste traditionele familieauto met turbomotor die toch relatief eenvoudig te besturen was.

De Saab 99 Turbo is voorzien van een 4-cilindermotor, goed voor 140 pk en een acceleratiesnelheid van 0-100 km/u in 9,5 seconden. Een praktische auto voor het gezin met flink wat pit dus!

Bent u al de trotse eigenaar van een Saab of andere klassieker en zoekt u nog een geschikte oldtimerverzekering? Via onze website kunt u eenvoudig meerdere verzekeraars vergelijken of direct uw premie berekenen.

14 augustus 2018

Hotlist

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen