Op onze Hotlist: Triumph Spitfire (1962)

14 oktober 2022

Hotlist

De Triumph Spitfire viert dit jaar zijn 60 jarig jubileum! Als sportieve spider en verwijzend naar historische symboliek sluit de Triumph perfect aan op de liefde van de Britten voor sportwagens en werd het model bij de introductie in 1962 met open armen door het publiek ontvangen.    

De naam van deze oldtimer, Spitfire, vervult de Britten nog steeds met een gevoel van trots. De Spitfire was namelijk een Brits jachtvliegtuig die tijdens de Tweede Wereldoorlog beroemd werd vanwege heldhaftige luchtduels. De naam verzekerde Triumph dus veel goeds, maar was deze inmiddels oldtimer ook zo heldhaftig? 

Eigenlijk niet, want de Spitfire kreeg een bescheiden motor van 950cc. Dit paste niet echt binnen het sportieve plaatje van Triumph. De auto was meer bedoeld om mee te cruisen door de Britse countryside dan ermee te racen. De Spitfire kreeg dan ook al snel de bijnaam ‘poor man’s Jaguar E-type’.

Toch is de Spitfire erg populair onder hobbyisten, mede omdat onderdelen van de oldtimer nog op veel plekken in binnen- en buitenland te vinden zijn. De prijs van een Triumph Spitfire schommelt momenteel tussen de €15.000 en €21.000, afhankelijk van het bouwjaar en de onderhoudsstaat. Bijna gelijk aan de kosten voor een Triumph Stag Mk1, een andere oldtimer van Triumph die al eerder een plekje veroverde op onze Hotlist.

 

1123

Opvallend snelle ontwikkeling 
Er zijn weinig klassiekers waarbij ontwikkelingen elkaar zo snel opvolgden als bij de Triumph Spitfire. De eerste prototypes van de Britse sportwagen waren begin 1962 gereed. Aan het einde van de zomer van datzelfde jaar had de Spitfire alle testen succesvol doorlopen en in oktober werd de nieuwe Triumph geïntroduceerd op de Londen Motor Show.

Begin 1961 werd Triumph overgenomen door de Leyland Motors company. Tijdens deze overname werd de ontwikkeling van de Spitfire stilgezet, maar na goedkeuring door de nieuwe directie werd besloten om de auto toch verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. 

Betere wegligging dan zijn voorganger Herald
De Triumph Spitfire werd gebouwd op een apart chassis zonder opstaande kanten. Door deze aanpassing werd de auto een stuk lager. De voorganger van de Spitfire, de Triumph Herald, had een slechte wegligging, doordat de chassisdelen nog met bouten waren gemonteerd. Daarom werd er voor de Spitfire gekozen om het chassis en alle carrosseriedelen te lassen.

De Triumph Herald had gelukkig ook nog positieve kenmerken nagelaten voor de Spitfire, namelijk een wegkantelende motorkap. Deze bestond uit het volledige plaatwerk van de voorkant van de wagen. 

Ook werd de motor van de Herald gebruikt voor de Spitfire. De tweezitter heeft een topsnelheid van 147 km/u. In 1962 waren dat uitstekende cijfers voor een kleine sportieve cabrio.

De prijs voor een Triumph Spitfire schommelt zoals gezegd tussen de €15.000 en €21.000. Over de afgelopen jaren is dit vrijwel gelijk gebleven. 

Triumph Spitfire verzekeren
Bent u in het bezit van een Triumph klassieker of een andere prachtige oldtimer? Oldtimer-verzekering biedt een oldtimerverzekering voor iedere oldtimer en levert uitsluitend maatwerk. 

14 oktober 2022

Hotlist

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen