Op vakantie met uw oldtimer, waar moet u op letten?

22 juni 2022

Onderhoud en schade

Veel oldtimereigenaren trekken er graag op uit in Europa. Dat is met oldtimers geen probleem, maar vraagt wel om extra voorbereiding. Denk aan goed onderhoud, zorgen voor het juiste gereedschap onderweg én weten waar je verzekeringstechnisch aan toe bent. Met onze tips gaat u goed voorbereid op vakantie met uw oldtimer.

Goede voorbereiding is het halve werk

Veel oldtimereigenaren kijken er het hele jaar naar uit om er in de zomer met hun oldtimer op uit te trekken naar bestemmingen in Nederland of richting het buitenland. Tegelijkertijd kan een oldtimer kwetsbaarder en minder betrouwbaar zijn dan een moderne auto.

Goed voorbereid de weg op gaan is daarom juist met een oldtimer extra belangrijk. Dus of u nu in Nederland of in het buitenland op vakantie gaat, een goede voorbereiding is essentieel.

De plaats van bestemming

Niet iedere oldtimer is geschikt om de bergen mee in te gaan of om over slecht begaanbare wegen te navigeren. Heeft u twijfels over de conditie van uw oldtimer? Stop dan regelmatig onderweg voor een korte pauze en zoek een bestemming niet te ver van huis.

Vooral als u naar het buitenland gaat moet u niet teveel van uw oldtimer vragen. De lange rit met vaak hoogte- en temperatuurverschillen kunnen een uitdaging vormen. Daarom is het van belang om een oldtimervriendelijke bestemming te kiezen. Probeer plekken met slecht begaanbare wegen of andere routes die niet geschikt zijn voor oude auto’s zoveel mogelijk te vermijden.

In Duitsland moeten oldtimereigenaren bijvoorbeeld rekening houden met milieuzones (Umweltzones) binnen grote steden. Dit betekent dat u niet overal met uw oldtimer kunt komen. Overigens zijn er ook in Nederlandse binnensteden steeds meer milieuzones te vinden.

1104

Technische checklist voor uw oldtimer

Wanneer iemand van plan is om een langere rit te maken met zijn oldtimer is het ten eerste belangrijk om een extra onderhoudsbeurt in te lassen.

De volgende checklist kan hiervoor worden gebruikt.

 • Controleer alle vloeistoffen. Olie, remvloeistof, koelvloeistof, etc.

Dat oldtimers minder kilometers rijden ten opzichte van hedendaagse auto’s, betekent niet dat er minder slijtage plaatsvindt. Zo worden de remmen van uw klassieker door het gewicht flink belast. Regelmatige controle van de remmen en remvloeistof is dan ook belangrijk voor de verkeersveiligheid, want een afwijking aan de remmen kan immers leiden tot gevaarlijke situaties.

Daarnaast moet u natuurlijk ook het oliepeil en de kwaliteit van de olie controleren, met name wanneer uw oldtimer langere tijd heeft stilgestaan.

 • Controleer de accu(spanning)

Niets is zo vervelend als op de dag van vertrek erachter komen dat de accu van uw oldtimer leeg is.  Wanneer er sprake is van een lekstroom en de oldtimer wat langer stilstaat kan dit resulteren in een lege accu.

Controleer daarom regelmatig de accuspanning van uw oldtimer en sluit deze eens in de zoveel tijd aan op een druppel-/acculader. Hiermee verlengt u tevens de levensduur van uw accu.

 • Controleer de bandenspanning

Met welk voertuig u ook rijdt, u moet niet vergeten dat de juiste bandenspanning het rijcomfort en uw veiligheid op de weg aanzienlijk verbeteren. De optimale bandenspanning ligt tussen de 2.0 en 2.2 bar, afhankelijk van het gewicht van uw oldtimer.

Een te lage bandenspanning zorgt voor een hoger brandstofverbruik, langere remweg en verminderde wegligging.

Check daarnaast ook even de profieldiepte en uitlijning van uw banden. Een kleine moeite, maar het kan een hoop ongemakken besparen.

 • Controleer de motor (terwijl deze stationair draait)

Geef vooral uw oren goed de kost, dan kunt u eventueel horen of er onderdelen los zitten. Ook kunt u controleren of er geen vloeistoffen lekken.

 • Controleer overige zaken zoals verlichting

De elektronica voor de verlichting kan bij oldtimers enigszins kwetsbaar zijn. Goed werkende verlichting is echter cruciaal voor uw zicht, om te communiceren met andere weggebruikers én in sommige landen is verlichting ook overdag wettelijk verplicht.

Controleer voor vertrek daarom uw koplampen, remlampen en knipperlichten. Tevens raden wij u aan om reservelampjes mee te nemen wanneer u met uw oldtimer op pad gaat.

Andere zaken die u ook wilt controleren voor u op vakantie gaat zijn de claxon en ruitenwissers.

1105

Wat neem ik mee op vakantie voor mijn oldtimer?

Ondanks alle goede voorbereidingen kunnen er zich toch calamiteiten onderweg voordoen. Soms kunt u deze zelf ter plekken verhelpen, mits u de juiste spullen/gereedschap bij zich heeft.

Wij raden u aan om in ieder geval de volgende onderdelen en onderhoudsspullen bij u te hebben tijdens vakantie voor uw oldtimer:

 • Een veiligheidsdriehoek
 • Een veiligheidshesje
 • EHBO-set
 • Een extra V-snaar
 • Contactpunten
 • Minimaal 1 liter olie van uw gebruikelijke merk
 • Een reservewiel (op spanning gebracht)
 • Extra slangen voor benzine, water, kachel en slangenklemmen
 • Overige zaken als reservelampjes, zekeringen en stekkertjes
 • Speciale auto brandblusser

Fietsendrager of dakkoffer op uw oldtimer

Wist u dat het bij veel oldtimers ook mogelijk is om uw fiets of dakkoffer mee te nemen? Dit hangt natuurlijk deels af van de betreffende oldtimer. Er zijn zelfs speciale vintage fietsen of kofferdragers te koop voor oldtimers.

Uiteraard moet deze fietsendrager of dakkkoffer correct op uw oldtimer worden gemonteerd, maar het is natuurlijk ideaal om ook uw fiets of nog wat extra bagage mee te kunnen nemen.

Uw oldtimer goed verzekerd in het buitenland

Bij een prachtige oldtimer mag een oldtimerverzekering natuurlijk niet ontbreken alvorens men op pad gaat. Maar wat zijn nu belangrijke oldtimerverzekeringsvoorwaarden als het gaat om reizen in het buitenland? We zetten het voor u op een rij:

 • Dekking bij schade of diefstal in heel Europa
 • Pechhulp in binnen- en buitenland

Bij pechhulp wordt er gekeken of de oldtimer nog hersteld kan worden of dat deze op transport terug moet naar Nederland. Bij een goede oldtimerverzekering wordt er dan natuurlijk ook vervangend vervoer geregeld voor uzelf en uw reisgezelschap.

Bij diefstal kan de verzekeraar in samenwerking met de politie proberen de oldtimer alsnog terug te vinden.

22 juni 2022

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen