Openbaar parkeren met uw oldtimer | Do's & Don'ts

25 juli 2022

Onderhoud en schade

Iedere oldtimereigenaar is natuurlijk trots op zijn of haar bolide en gaat er daarom zo zuinig mogelijk mee om. Daardoor is goed parkeren nog wel eens een uitdaging, want  parkeerplaatsen en parkeergarages bevatten de nodige risico’s op beschadiging van uw geliefde klassieker. Daarom geven wij u een aantal praktische tips en tricks bij het openbaar parkeren van uw oldtimer, die de kans op een deuk of kras aanzienlijk verkleinen.

Van net even iets te onvoorzichtig indraaien op een krappe parkeerplek tot uw deur op een moment van onoplettendheid openen; het gevaar op een beschadiging van uw oldtimer zit in een klein hoekje. Ook omdat oldtimers vaak een grotere draaicirkel hebben en geen of een minder subtiele stuurbekrachtiging hebben, waardoor het lastiger is om een oldtimer te parkeren.

 

Kortom, als u wel eens schade heeft opgelopen bij het parkeren van uw klassieker bent u lang niet de enige. Sterker nog, een groot deel van alle schade wordt veroorzaakt tijdens het parkeren en manoeuvreren. Bovendien kan parkeerschade ook door een ander aan uw oldtimer worden toegebracht. En dat is zonde, want dergelijke ongemakken kunnen u een hoop geld kosten.

1110

Tips waarmee u de kans op parkeerschade verkleint
 

Tip 1 - Overhaast niets

Het is belangrijk om altijd langzaam en methodisch te werk te gaan bij het parkeren van uw oldtimer. Geef uzelf voldoende tijd om te parkeren, zodat u zich nooit hoeft te haasten. Haastige spoed is zelden goed. 

 

Tip 2 - Besteed aandacht aan uw omgeving

Wegens nieuwe autotechnologieën en achteruitrijcamera's vertrouwt u tegenwoordig misschien meer op de technologie dan op uw ogen. 

 

Stapt u in uw oldtimer, dan zal u weer op uw eigen intuïties moeten vertrouwen. Om een oldtimer goed te parkeren, dient u daarom goed bewust te zijn van alles om u heen. Steek daarom bij het inparkeren uw hoofd uit het raam om een beter zicht te krijgen op de situatie, of vraag desnoods iemand in de directe omgeving om u te helpen.

 

Tip 3 - Vermijd bomen of volle zon

Elke vlek, kras of deuk die uw oldtimer treft is er een teveel. Dergelijke ongemakken kunnen de lak beschadigen en het repareren van lak op een oldtimer kan behoorlijk in de papieren lopen. 

 

Hoewel bomen uw oldtimer kunnen beschermen tegen de felle zon, kan uw bolide wel onder de takken, bladeren, vogelpoep of zelfs hars zitten tegen de tijd dat u terugkomt. Probeer daarom zoveel mogelijk bomen te vermijden en zoek een rustige plek uit, bij voorkeur in de schaduw.

Oldtimerverzekering bij parkeerschade

Loopt u toch schade op tijdens het parkeren? Bijvoorbeeld door een ander voertuig, vandalisme of door uw eigen schuld? Dan wordt deze schade in de meeste gevallen gedekt door uw oldtimerverzekering.  

 

Wanneer u schade heeft opgelopen tijdens het parkeren en de dader bekend is, zijn er een aantal zaken die u moet doen:

 

  • Zorg voor bewijs van de schade.
  • Noteer de plaats, datum, het tijdstip en het kenteken van de tegenpartij.
  • Vul samen het schadeformulier in.
  • Noteer de gegevens van eventuele getuigen.
  • Stuur het ingevulde schadeformulier op naar uw tussenpersoon of verzekeraar.

 

Wanneer de dader onbekend is, kunt u het beste meteen aangifte doen bij de politie. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of er getuigen zijn die hebben gezien wat er gebeurd is, zodat u de dader wellicht alsnog kunt achterhalen. Soms hangen er camera's in de buurt. 

 

Zolang dader niet is gevonden kunt u de schade vaak nergens verhalen. Wel kunt u in sommige gevallen terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Het Waarborgfonds Motorverkeer vergoedt schades waarbij er geen dader bekend is. Een voorwaarde is dat de schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig.

Uw Oldtimer verzekeren

Ondanks een goede parkeerplek kan er toch een keer schade aan uw oldtimer ontstaan. In dat geval is het prettig als u goed verzekerd bent. Heeft u zelf onverhoopt parkeerschade opgelopen? Met een WA + Volledig Casco wordt de schade door zowel eigen toedoen als door een ander in de meeste gevallen door uw verzekeraar vergoed. Ook is uw oldtimer bij ons goed gedekt bij (partiële) diefstal. 

25 juli 2022

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen