Schade aan uw oldtimer door extreem weer

3 juli 2020

Verzekeren en financieel

In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Harde stormen, felle regenbuien of juist extreme hitte zijn allemaal factoren die helaas schade aan uw geliefde oldtimer kunnen bezorgen. Welke schade dekt uw verzekering in dat geval en wat kunt u zelf doen om uw oldtimer enigszins te beschermen tegen extreem weer?

Er zijn talloze scenario’s te bedenken waarbij uw oldtimer schade oploopt door extreem weer. Met name in het voor- en najaar is de kans op een flinke storm groot, maar de extreme hitte tijdens de zomer van 2019 heeft ook voor heel wat problemen gezorgd. In met name het zuiden en oosten van Nederland zijn ondergelopen straten na hevige regenval weer een groot probleem.

Welke schade dekt uw oldtimerverzekeraar in zo’n situatie en hoe kunt u schade aan uw klassieker door extreem weer zoveel mogelijk voorkomen?

Stormschade aan uw oldtimer

De kans op stormschade is in Nederland relatief groot. Zware boomtakken, dakpannen en andere losse objecten kunnen flinke schade aan uw oldtimer veroorzaken. Hoewel stormschade helaas niet altijd te voorkomen is, kunt u de volgende maatregelen treffen om de kans daarop te verkleinen.

De eenvoudigste oplossing is om uw oldtimer in een garage of stalling te plaatsen. Beschikt u niet over deze mogelijkheid, zorg er dan voor dat uw klassieker niet onder of vlakbij een boom staat. Ook is het verstandig om tuinmeubilair of bloempotten in de buurt van uw oldtimer vast te zetten of weg te halen.

Loopt uw oldtimer toch schade op door de boom of tuinstoel van de buren? Dan kunt u in sommige gevallen een beroep doen op hun aansprakelijkheidsverzekering.

Extreme hitte

Oldtimers zijn niet bepaald zonaanbidders en zijn zelfs extra kwetsbaar voor extreme hitte. In dit geval spreken we van temperaturen van 27 graden en hoger.

De volle brandende zon is vooral slecht voor de lak, die kan gaan krijten of doffer wordt. Ook eventueel lederen bekleding kan sneller uitdrogen en scheuren. Ook rijden met extreme hitte is een slecht idee. In de eerste plaats omdat uw oldtimer zeer waarschijnlijk niet over een airco bevat, maar ook omdat de motor sneller oververhit kan raken. Zet uw oldtimer daarom zoveel mogelijk in de schaduw of in de garage wanneer de thermometer boven de 27 graden komt.

913

Waterschade

In Nederland worden tropische temperaturen vaak opgevolgd door extreme regenbuien. Met name in het zuiden en oosten van Nederland heeft dit meermaals tot wateroverlast geleid. Natuurlijk is er niets aan de hand als u met uw oldtimer door een flinke plas rijdt, maar zodra het water tot aan de bumper komt moet u oppassen.

Bij extreme regenval kunt u het volgende doen om waterschade aan uw oldtimer te voorkomen of te beperken. In principe is het beter om tijdens dergelijke buien niet de weg op te gaan. Zodra het water te hoog komt, kan dit uw uitlaat/luchtinlaat in lopen en dit desastreuze gevolgen hebben.

Wordt u onderweg overvallen door extreme regen? Ga dan zo snel mogelijk ergens aan de kant staan (niet op de vluchtstrook). Indien uw eigen straat onderloopt waar uw oldtimer geparkeerd staat, start de motor dan niet als het water te hoog staat maar wacht tot het weer tot een normaal niveau gezakt is.

Hagelschade oldtimer

Gelukkig zijn grote hagelstenen in Nederland vrij zeldzaam, maar wie met de oldtimer op vakantie gaat naar bijvoorbeeld het Italiaanse Gardameer is ongetwijfeld bekend met dit fenomeen. Door de jaren heen zijn er heel wat auto’s beschadigd door hagelstenen zo groot als golfballen.

Wordt er (extreme) hagel verwacht? Zorg er dan voor dat uw oldtimer onder een overdekking staat. Is dit niet mogelijk? Probeer dan bovenop uw oldtimer iets zachts zoals een matras te leggen.

Extreem weer en uw oldtimerverzekering

Met een WA Beperkt of WA volledig Casco dekking bent u in principe financieel gedekt bij ‘natuurschade’. Bij de meeste verzekeraars gaat een schadeclaim door extreem weer bovendien niet ten koste van uw no-claimkorting. Ook wanneer u schade oploopt door extreem weer in een ander EU-land bent u gewoon verzekerd. Het is uiteraard belangrijk dat u de schade zo snel mogelijk bij u verzekeraar meldt.

Het laatste advies dat wij u willen geven is dat u weerswaarschuwingen altijd serieus moet nemen, zodat u tijdig de juiste maatregelen kunt nemen om uw geliefde oldtimer in veiligheid te brengen.

3 juli 2020

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen