Uw oldtimer in de winterstalling. De do’s & don’ts

20 september 2019

Onderhoud en schade

Staat u op het punt om uw oldtimer voor te bereiden op de winterstalling? Lees dan deze praktische tips wat u tijdens de voorbereiding vooral wel en beter niet kunt doen. Zo voorkomt u vervelende verassingen wanneer u in het voorjaar met uw oldtimer weer de weg op gaat.

Na een mooie zomer breken de donkere en koude maanden weer aan. De meeste oldtimers brengen deze periode door in de winterstalling. Om ervoor te zorgen dat uw geliefde bolide in het voorjaar weer in topconditie de weg op kan, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen voor de winterstalling te treffen.

De veelal fragiele onderdelen van uw oldtimer vragen extra aandacht en zijn juist kwetsbaar voor verkeerde handelingen. Met deze ‘do’s en don’ts’ weet u precies waar u aan toe bent en hoe u moet handelen.

766

Do; Uw oldtimer grondig schoonmaken

Haal al het afval en losse spullen uit de auto en pak de stofzuiger erbij. Behandel leer met speciaal daarvoor bedoelde verzorgingsmiddelen en smeer rubberen onderdelen in met bijvoorbeeld vaseline om deze soepel te houden.

Vergeet natuurlijk tijdens de grote schoonmaak niet de buitenkant van uw oldtimer. Naast poetsen kunt u de auto ook waxen en/of polijsten. Chroom behandelt u met speciaal schoonmaakmiddel en bij een cabrio met stoffen kap is dit hét moment om de kap te impregneren.

Don’t; Uw oldtimer direct na het schoonmaken afsluiten

Eventueel achtergebleven vocht van uw poetswerkzaamheden kunnen voor schimmel of roest zorgen op uw oldtimer. Droog daarom alle onderdelen grondig en laat uw klassieker met de ramen open nog even goed ventileren na de grote schoonmaak.

Do; De garage/ stalling grondig schoonmaken

Een optimale winterstalling is vrij van vuil, ongedierte en vocht. Een ideaal klimaat voor uw klassieker is een luchtvochtigheid van ongeveer 40% bij 15 graden boven nul.

Don’t; Uw oldtimer met een (bijna) lege tank in de stalling plaatsen

Waarom tanken als u voorlopig toch niet met uw klassieker gaat rijden? Een goed gevulde tank voorkomt echter juist dat uw tank aan de binnenkant gaat roesten. Vul daarom de tank van uw oldtimer voordat deze in winterslaap gaat.

Do; Plaats uw klassieker op blokken

Wanneer uw auto los van de grond staat voorkomt u vervorming van de banden. Is dit niet mogelijk? Verhoog dan de bandenspanning met 1 bar tot maximaal 3 bar om de kans op vervorming van de banden te verkleinen.

Don’t; Uw oldtimer op de handrem zetten

Bij te lang gebruik van de handrem kan deze vastkleven. In dat geval plakt de remvoering vast aan de remtrommel. Laat daarom de handrem eraf en zet de versnelling in zijn vrij. Maak ook gebruik van stopblokken om de auto op z’n plek te houden.

Do; Sluit de accu eens per maand aan op een druppellader

Om de accu van uw klassieker op de juiste spanning te houden raden wij aan uw auto tijdens de winter een keer per maand even op een druppellader aan te sluiten.

Oldtimer checklist winterslaap

Uiteraard zijn er nog veel meer do’s en don’ts te bedenken als het aankomt op de juiste voorbereidingen op de winterstalling van uw oldtimer.

Wij hopen dat er in ieder geval bruikbare tips voor u tussen zitten. Bekijk ook onze volledige oldtimerchecklist voor als uw oldtimer in winterslaap gaat.

Blijft u in de winter gewoon doorrijden met uw klassieker? Lees dan ons artikel over winterbanden en wat u kunt doen om schade door strooizout tegen te gaan.

Uw oldtimer verzekeren

Met een goede verzekering is uw oldtimer ook tijdens de winterstalling verzekerd bij diefstal of brandschade. Bent u niet tevreden met uw huidige oldtimerverzekering? Via onze website kunt u eenvoudig uw huidige verzekering vergelijken of direct uw premie berekenen.

20 september 2019

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen